Politikailag ellehetetlenítenék Márki-Zay Pétert, hogy pártja ne indulhasson az idei választásokon

Politikailag ellehetetlenítenék Márki-Zay Pétert, hogy pártja ne indulhasson az idei választásokon

Az MMM nem használhatja a MMNP logóját, ezen kívül Rogán Antal minisztériuma 15 millióra perli őket, és azt követeli, hogy Márki-Zayék 1,6 millió forintért hirdessék a helyreigazítást a Magyar Nemzetben.

Kétszer is belerúgott az Orbán-kormány az utóbbi napokban a Márki-Zay Péterékbe, erről – írta meg a hvg.hu az ellenzéki politikus szerda esti élő videója alapján.

Rogánék amiatt perelnek, mert szerintük MZP lenyúlta a propagandakonzultációjuk formátumát.

Márki-Zay Péter szerint Rogán Antal és a Miniszterelnöki Kabinetiroda el akarja lehetetleníteni a Mindenki Magyarországa Néppártot: 15 milliós sérelemdíjat követelnek rajtuk, mivel szerintük a kék alapon fehér felirat, a piros-fehér-zöld nemzeti színek, illetve a konzultáció szó az ő szellemi tulajdonuk. Azt is szeretnék elérni, hogy Márki-Zay pártja 1,6 millióért hirdesse az ezzel kapcsolatos helyreigazítást a Magyar Nemzetben.

MZP mozgalma nem használhatja a pártja logóját.

A másik ügy kevésbé súlyos, de az ellenzéki politikus szerint abból is az tűnik ki, hogy technikalitásokra hivatkozva próbálják meg megakadályozni a választási indulásukat. A Nemzeti Választási Iroda egyezésre hivatkozva nem hagyta, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom használja a Mindenki Magyarországa Néppárt által is használt három M-es logót, pedig előbbi csak az önkormányzati választásokon, utóbbit pedig csak az EP-választáson indulna, így az azonos logó nem okozna félreértést.

A Kúria szemet huny a politikai ellehetetlenítés fölött.

Az MMM az ügy tisztázása érdekében a kúriához fordult, de Márki-Zay Péter úgy látja, a legfelsőbb bíróság nem folytatott érdemi vizsgálatot. Itt visszautalt arra, hogy 2014-ben két Kisgazdapárt indult a választásokon, és az egyik panaszosként kérte a másik kizárását, de akkor nem zavarta az állami szerveket a név hasonlósága. Szerinte ez egyértelmű bizonyíték arra, hogy politikailag el akarják őket lehetetleníteni.

Márki-Zay Péter hangsúlyozta, hogy pártjának sosem volt 15 millió forintja, és korábban sem hirdettek a Magyar Nemzetben, illetve mozgalma is több éve használta már a bejáratott logót, így ha ezek az eljárások keresztülmennek, az a politikai ellehetetlenülésüket jelentheti.

Az ellenzéki politikus minderről bővebben írt csütörtöki bejegyzésében.

(Címlapkép: Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Néppárt pártelnöke a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Kossuth Körök országos kampánynyitó rendezvényén. MTI/Kovács Attila)