Összefogás a vidékért: Történelmi szövetséget köt a Jobbik-Konzervatívok és a Független Kisgazdapárt

Összefogás a vidékért: Történelmi szövetséget köt a Jobbik-Konzervatívok és a Független Kisgazdapárt

A rendszerváltás utáni időszak és az Orbán-kormány elmúlt 13 éve csak pusztulást és elszegényedést hozott a magyar vidék számára. Ezen kíván változtatni a szövetségre lépett két párt. Közös országjárásba kezdenek.

Az együttműködés megkötésére azért került sor, mert mindkét párt tagjai hisznek egy élhető, büszke, független Magyarország víziójában. Véleményük szerint a jelenlegi kormány cserben hagyta a vidékieket, ennek következtében pedig megszűntek a mindennapi élethez szükséges szolgáltatások, beszűkültek a munkalehetőségek, a fiatalok elvándorlásával pedig megindult a magyar vidék elnéptelenedése. Az elmúlt három évtized vidékpolitikája láthatóan csődöt mondott, és ezen változtatni kell.

Együttműködésre lépett a Jobbik-Konzervatívok és a Független Kisgazdapárt (FKgP). Az erről szóló dokumentumot pénteken Budapesten írta alá a két pártelnök, a jobbikos Gyöngyösi Márton és Balogh Károly a kisgazdák részéről.

„A leszakadó vidék és a nagyvárosok között egyre nagyobb szakadék tátong.”

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke az eseményen arról beszélt, hogy „a rendszerváltás óta eltelt időszak pusztulást és elszegényedést hozott a vidék számára”, holott „élhető vidék nélkül nincsen normális Magyarország”.

Gyöngyösi Márton szerint a föld nem lehet a multiké és az oligarcháké, csakis azoké, akik megművelik.

Hangsúlyozta: Mind a közel száz éve alapított Független Kisgazdapárt, mind a 20 éves fennállását ünneplő Jobbik egy „élhető, büszke és független Magyarország” víziójában hisz.

Eljött az ideje annak, hogy Magyarország egyetlen történelmi pártjával történelmi szövetségre lépjünk.

A jobbikos pártelnök rámutatott: mindkét párt álláspontja az, hogy a gazdag magyar termőföldeket nem szabad a külföldi multiknak juttatni, hanem a magyar föld kincseit hasznosító kisvállalkozásokat kell segíteni, akik munkát és tisztességes béreket tudnak adni a helyi közösségek számára. A föld nemzetünk megmaradásának biztosítéka és a jövőnk záloga – hangsúlyozta.

A Fidesz az elmúlt 13 évben a földet a spekulánsok játékszerévé tette és kiárusította a saját oligarcháinak, és kiszolgáltatta a külföldi ipari multinacionális vállalatoknak.

A konzervatív párt álláspontja az, hogy a földről nem a spekulánsoknak és a multiknak kell dönteni, hanem azoknak, akik megművelik.

A 2022-es választás nagy tanulsága is az, hogy a vidék Magyarországa nélkül nincsen kormányváltás – mondta Gyöngyösi Márton, hozzátéve, a Jobbikon kívül nincs olyan nagy ellenzéki párt, amelyik jobboldali keresztény konzervatív alternatívát tudna nyújtani a Fidesszel és a NER rendszerével szemben.

Balogh Károly, a Független Kisgazdapárt elnöke azt hangsúlyozta: a megállapodás mérföldköve a párt fejlődésének.

Felidézve az FKgP történetét Balogh Károly elmondta, hogy a párt 1930-as alapítása óta többször próbálták meg őket galád eszközökkel ellehetetleníteni. Rámutatott: ennek a rendszerváltás minden pártja részese volt. A Jobbik az egyetlen olyan lehetséges szövetséges, aki nyitott volt a kisgazdák közeledésére.

Vidéken, a kis falvakban, a mezővárosokban tartósan jelen vagyunk. A parlamenti ellenzéki pártok közül vidéki jelenléte, országos beágyazottsága kizárólag a Jobbiknak van.

Az FKgP meggyőződése, hogy csak olyan együttműködésnek van értelme, aminek a célja a vidék visszahódítása a Fidesz hazug és nemzetellenes uralma alól – jelentette ki Balogh Károly.

Ez az összefogás a vidék Magyarországáról, a magyar gazdatársadalomról, a magyar parasztokról szól, akik verejtékes munkájukkal megteremtik és megtermelik a nemzet mindennapi betevőjét.

A kisgazda pártelnök a jövő évi európai parlamenti választásokkal kapcsolatban biztosította támogatásukról a Jobbik-Konzervatívok közösségét. Hangsúlyozta: a ma mért adatokhoz képest sokkal jelentősebb eredményeket fog elérni.

A jobbikos Bencze János kemény fába vágta a fejszéjét, amikor úgy döntött, a magyar vidéket fogja képviselni a parlamentben.

Bencze János, a Jobbik-Konzervatívok mezőgazdaságért felelős országgyűlési képviselője elmondta: a két párt közös országjárást szervez, majd az ennek során feltárt problémákra megoldást kínáló közös programot dolgoznak ki. Erre azért van szükség, mert a Fidesz története során tönkretett minden pártot, akik a vidéket és az agráriumot akarták képviselni.

A magyar gazdáktól mindenhonnan azt hallom, hogy az ukrán gabonát, ami tönkreteszi a megélhetésüket, azok a kereskedők hozták be Magyarországra, akik a Fidesz-kormányhoz vannak bekötve.

A jobbikos agrárpolitikus szerint a gazdák érdemi és valódi képviseletet szeretnének.

A kisgazda Atyánszky György rámutatott: Lengyelországban a helyi parasztpár tette lehetővé a kormányváltást.

Atyánszky György, az FKgP alelnöke azt idézte fel: nem előzmény nélküli ez a megállapodás, hiszen már 2018-ban visszaléptették valamennyi jelöltjüket a Jobbik színeiben indulók javára. A kisgazda politikus rámutatott: a lengyel választásokon is a parasztpárt volt a mérleg nyelve.

Történelmi lehetőségeket rejt magában ez a történelmi szövetség.

A Jobbik-Konzervatívok és a Független Kisgazda Párt számára a magyar föld a megmaradásunk alapja, és a jövő aranyának, a feldolgozott élelmiszernek a termőhelye, amit óvni és védeni kell. A szövetséges pártok különösen fontosnak tartják, hogy termőföldjeink sorsáról ne a spekulánsok döntsenek, hanem azok, akik megművelik és értéket termelnek rajta.

(Fotók: Béli Balázs/Alfahír)