Tartozás miatt bukhat a fideszes alpolgármester Dunakeszin

A Dunakeszi-Online értesülései szerint tovább gyűrűzik a dunakeszi köztartozás-ügy.


Az új törvényi szabályozás értelmében az önkormányzati képviselőknek nem lehet köztartozásuk, képviselővé válásuk után 30 napon belül felvételezniük a köztartozásmentes adózói adatbázisba.

Korábban megírtuk, hogy Dunakeszin ez több politikusnál is problémát okozott: az adatbázisban ugyanis nem szerepelt Csoma Attila, dr. Kováts Sebestyén, Erdész Zoltán alpolgármester a Fidesz, Ábri Ferenc az MSZP részéről, valamint Hircz Tamás független városatya.

A Dunakeszi-Online információi szerint Erdész Zoltán fideszes alpolgármester és Ábri Ferenc, a pénzügyi és jogi bizottság szocialista elnöke válhat méltatlanná képviselői mandátumának betöltésére, miután továbbra sem tudták a törvény által elvárt formában igazolni köztartozás-mentességüket.

Ábri ráadásul hosszú ideje szerepel az állami adóhatóság egy másik listáján, amelyen viszont éppen a NAV által nyilvántartott, 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek és egyéni vállalkozók szerepelnek.

Különös az is, hogy Erdész Zoltán nem tudta rendezni a tartozást, hiszen az ügy kirobbanásokat magabiztosan nyilatkozta, hogy egy jogcím alatt néhány ezer forintos tartozása, egy másik alatt néhány ezer forintos többlete mutatkozott, melyek összevezetését kérte, de a NAV megállapította, hogy a túlfizetése már elévült, ezért nem teljesítette a kérést. Akkor azt állította, elutalta a néhány ezer forintos tartozást, a történetben azonban nem stimmel valami, mert az adatbázisba most sem sikerült bekerülnie.

A törvény értelmében a képviselő köteles méltatlansági ok beálltától számított három napon belül tájékoztatni a képviselő-testületet és a kormányhivatalt. A köztartozással rendelkező képviselő mandátumát a lehetséges jogorvoslati eljárások kimerítését követően meg kell szüntetni. A képviselő-testület az ügy kirobbanása óta két ülést is tartott, azonban a köztartozások ügye nem került azokon napirendre - írja a Dunakeszi-Online.

Amennyiben Erdész Zoltán mandátuma megszűnik, új választást kell kiírni, mivel a politikus egyéni választókerületből jutott a testületbe.

Varga Zoltán Péter, a Jobbik Dunakeszi Alapszervezetének elnöke már az ügy kirobbanásakor kezdeményezte a jegyző vizsgálatát az ügyben.