Újságírókra nyitottak tüzet Szíriában

A mai napon történt incidensben szerencsére senki sem sérült meg, de nem sokon múlt, hogy nem lett komolyabb baj a kalandból.

Lizzie Phelan riporternő beszámolójában közölte, épp egy viszonylag nyugodt, a terroristák által szinte sohasem lőtt városrészben forgattak, amikor találat érte a közvetlenül mellettük lévő házat, majd hamarosan még egy lövedék csapódott be a közelükben.

A forgatócsoport nem várta meg, amíg megérkeznek az újabb lövedékek, visszaszálltak kocsijukba, és visszaindultak Damaszkuszba.

A területet biztosító kormányerők parancsnoka úgy fogalmazott, hogy valószínűleg a stáb volt a célpont, mivel a milicisták nemigen szokták támadni azt a frontszakaszt, ahol az RT munkatársai forgattak. A katonai tisztviselő arra gyanakszik, hogy a dzsihadisták a polgári lakosság velük szimpatizáló tagjaitól kaphattak információt arról, hogy a sajtó képviselői a környéken tartózkodnak.

Ebben a kontextusban, mint mondta, nem lenne meglepő, ha a támadás célja kifejezetten a médiamunkások elkergetése, vagy likvidálása lett volna, mivel a szélsőséges csoportok nem szeretik, ha kamerával rögzítik a tevékenységüket.

A "felkelés bölcsőjeként" emlegetett déli várost a mai napig keresztülszelik a különféle erők frontvonalai, de főleg a kormányerők, az al-Nuszra Front és a Szabad Szíriai Hadsereg egységei tartják megszállva a települést.

A Damaszkusz-hű csapatok a legutóbbi nagy előretörések időszakában megpróbálták felszabadítani a települést, ám nem boldogultak az urbánus környezetben jól beásott terroristákkal, és csupán Daraa egy részéről sikerült kiűzniük őket.