Ukrán oligarcha pénzeli a Clinton Alapítványt

A “Ki pénzel kit?” - játék következő részéből kiderül, hogy nemcsak az USA támogatta a kijevi Majdant, hanem...

2009 és 2013 között a Clinton Alapítvány 8,6 millió dollárt kapott a kijevi Viktor Pincsuk Alapítványtól - írja a magyar nyelvű orientalista.hu, a Wall Street Journal nyomán. Amíg Hillary Clinton külügyminiszter volt, külföldi kormányok nem adakozhattak az alapítványnak, de ez a kormányközeli oligarchákra nem vonatkozott.

Pincsuk egy helyi oligarcha, kétszer volt parlamenti képviselő, emellett az Ukrajna és az EU közötti szorosabb kötelékek elkötelezett szószólója. Pincsuk 2008-ban további 29 millió dollárt adományozott a “Clinton Globális Kezdeményezések” - elnevezésű intézménynek egy ukrajnai képzési program kialakításáért, amelyen fiatal vezetők vettek részt, a cél pedig „Ukrajna modernizálása” volt. Több végzett hallgató jelenleg parlamenti képviselő.

Pincsuk és amerikai lobbistája, Schoen többször is találkozott Hillary embereivel az utóbbi külügyminisztersége idején. Schoen azt nyilatkozta a Wall Street Journalnak, hogy a lobbizásuk nincs összefüggésben az alapítványhoz eljuttatott adományokkal. A Pincsuk Alapítványtól azt nyilatkozták, hogy az adományok célja, hogy segítse Ukrajnát egy európai értékekre alapuló, modern, sikeres és szabad országgá tenni. Továbbá, hogy Pincsuk Ukrajna érdekében folytatott lobbizását

„csakis pozitív dologként lehet értékelni”.

Ukrajna az első, Szaúd Arábia a harmadik

A Clinton Alapítványhoz érkező külföldi adományok között Ukrajnából érkeztek a legnagyobb összegek az utóbbi években, mintegy tízmillió dollár körüli összegben. Ezt követi az Angliából és a szaúd-arábiai abszolút monarchiából érkező források, de a TOP10 szponzor-országba belefért az Egyesült Arab Emírség és Kína is. Ezzel szemben a Szabadság-szobor gyártási helyétől, azaz a Franciaországból érkező adományok alig 800 ezer dollárt tesznek ki, szégyen szemre ennél még Nigéria és Bosznia lakossága is több pénzt dobott össze a Clinton Alapítványnak. A Wall Street Journal által megkérdezett adományozók mind azt mondták, hogy jótékonysági és nem politikai okokból ajánlották fel az alapítványnak az összegeket.

A kínai Rilin Enterprises vállalat 2 millió dollárt adományozott. A cég vezetője, Wang Wenliang, a Kínai Nemzeti Népi Kongresszus (vagyis az ottani parlament) tagja, korábban Dandong város önkormányzatának tisztségviselője. Dandong kikötője, melyet jelenleg Wang cége kontrollál, az Észak-Koreába folyó kereskedelem legnagyobb lebonyolítója. Wang egyik cége a washingtoni kínai nagykövetség beszállítója.