Világháborús német fegyverekkel nyomul az Iszlám Állam

Szíriában az STG 44-es rohampuska a mindennapi látványosságok közé tartozik, de időnként felbukkan néhány MP-38-as és MP-40-es is.

Épp minap számoltunk be arról, hogy a második világháborúban a német tüzéregységek által nagy számban alkalmazott 10,5 cm-es könnyű tábori tarackot vetett harcba az Iszlám Front. Hogy az egykor a Rheinmetall által gyártott ágyú miként került az iszlamisták kezébe arról csak találgatások vannak. Egy német lap megszólaltatott egy hozzáértőt a termék származási országában, a Harmadik Birodalom „utódállamában”. A szakember szerint gyakran előfordul, hogy ha a harcosok korlátozottan jutnak modern fegyverekhez, akkor a régi modellekhez nyúlnak vissza. Úgy vélte, hogy a lázadók a Szíriai Hadseregtől vagy egy múzeumból rabolhatták el a harceszközt.

A második világháború lezárását követően a szövetségesek hatalmas mennyiségben zsákmányoltak a legyőzött Németország fegyvereiből. A kézifegyverektől a harckocsikon át, a különböző tüzérségi eszközökig szinte mindenből jelentős számban került a birtokukba. Mivel különösebben nagy hasznát már nem vették a zsákmánynak, ezért ezeknek egy részével a korábban megszállt országok újraszervezett hadseregét szerelték fel. Franciaországban például 50 darab Pz. V Phanter szolgált az 50-es évek végéig. De sok fegyvert kapott segélyként Jugoszlávia és Izrael is. A Szovjetunió pedig még a 60-as években adott el 17 darab, akkor már teljesen elavultnak számító Pz. IV H harckocsit a szír hadseregnek.

Az idő múltával ezeket a matuzsálemeket mindenhol kivonták a hadrendből és raktárakba kerültek, majd igazából mindenki elfelejtkezett róluk. A 2011-ben kirobbant szíriai polgárháborúban aztán a különböző a kormányellenes felkelő csoportok tucatszám foglaltak el katonai támaszpontokat és természetesen rengeteg fegyvert is zsákmányoltak. Így kerülhetett a kezükbe rengeteg világháborús német kézifegyver is. Mivel ezek még mind a mai napig is kiválóan működnek, így használatba vették azokat. Vannak olyan feltételezések, hogy esetlegesen Izrael adhatott át az iszlamistáknak a régi német fegyverekből, ezzel is gyengítve a szír Aszad-rezsimet. Egyelőre azonban erre még semmilyen bizonyíték sincsen.

Az Ak-47-es elődjének tekinthető Sturmgewehr 44 (StG 44) az első gépkarabély volt a világon. A könnyen és olcsón gyártható StG 44 csupán a háború vége felé került nagyobb számban a német csapatokhoz. A nagy tűzerejű, megbízható, pontos fegyver azonban már nem változtatott a háború végkimenetelén. Kevesen hitték volna akkoriban, hogy ez a fegyver, egy majd 70 évvel későbbi háborús konfliktusban is nagy mennyiségben bukkan majd fel.

Rengetegen gyűjtik világszerte a második világháborús német fegyvereket, így természetesen hatalmas a kereslet a jó állapotú darabokra. Például egy szebb StG 44-nek az ára manapság 2-3 ezer euró körül alakul.

Bizonyítékként összegyűjtöttünk néhány, az interneten fellehető képet, amelyeken az iszlamisták az egykori Harmadik Birodalom fegyvereivel lendülnek harcba.

StG 44 egy iszlamista harcosnál


StG 44 harc közben

StG 44 tisztítása

Akad, aki távcsővel is felturbózta

StG 44-el felszerelt német hegyivadász a háború vége felé

Az MP38 igazi ritkaságnak számít