Vissza a kóterbe: választási csalás miatt került ismét rács mögé Zuschlag

Adatokat csaltak ki gyanútlan emberektől. 

Mint írták, a gyanú szerint a bűnszövetség az áprilisi országgyűlési választáson négy olyan pártot akart indítani, amely illegálisan megszerzett adatokkal állított volna jelölteket, és magas támogatást kapott volna az állami költségvetésből.  z ügyészség két férfi előzetes letartóztatását indítványozta.

Ahogyan arról mi is hírt adtunk, Zuschlag Jánost szintén tiltott adatszerzés miatt vették őrizetbe tegnap. 

A Blikk azt írja,

a volt szocialista képviselőt ugyanebben az ügyben kapcsolták le. 
 
A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak több embert is megkerestek, hogy a pártok nevében induljanak a választáson. A jelölteknek a törvényi előírások szerint fejenként 500 ajánlással kell rendelkezniük.

A választásra jogosult személyek adatait az elkövetők illegális úton szerezték meg.

Az általuk megkeresett hacker egy biztosításközvetítő cég adatbázisából csaknem kilencezer választópolgár adatait szerezte meg, és ebben a cég egyik alkalmazottja is segítette.
  

Mivel a jelöltállításhoz szükséges ajánlóíven fel kell tüntetni a személyi számot is, de a megszerzett adatok ezeket nem tartalmazták, különböző ürüggyel, főként a pénzmosási törvény változására hivatkozva,

call centeres nőkkel hívatták fel az adatbázisban szereplőket és megpróbálták kicsalni adataikat.

A pénzügyi nyomozók az összehangolt akcióban három férfit vettek őrizetbe, négy embert pedig - köztük a telefonon adatot szerző nőket is - bűnszövetségben elkövetett tiltott adatszerzés megalapozott gyanúja miatt hallgatnak ki. A NAV nyomozói a megszerzett adatbázist is lefoglalták.
   
A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség egy 40 éves és egy 24 éves férfi előzetes letartóztatását indítványozta az ügyben. A Blikk úgy értesült, hogy az idősebb gyanúsított nem más, mint Zusclag János, aki 2014-es szabadulása után került ismét rács mögé.. Az egykori MSZP-s országgyűlési képviselő 2007-ben bukott le azzal, hogy több alapítványon és szervezeten keresztül mintegy 70 millió forintot tüntetett el. 2011-ben hat éves börtönbüntetésre ítélte, amelybe beleszámolták az előzetesben töltött időt is. 

A gyanúsítottak előzetes letartóztatásáról csütörtökön dönt a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója.