A lengyelek szerint nem csak egy demokráciamodell létezik

"Nincs egyetlen demokráciamodell. Minden országnak megvannak a maga politikai hagyományai, és joga van a saját egyedi megoldásaira. Egy ország berendezkedésének elsősorban a lakosság akaratával kell összhangban lennie"

- mutatott rá a lengyel diplomácia vezetője arra a kérdésre válaszolva, hogy Magyarországhoz hasonlóan Lengyelországban is véget ért-e a liberális demokrácia korszaka.

Witold Waszczykowski kijelentette, hogy a liberális demokráciának is többféle modellje van.

"A jogi berendezkedés lehet liberális-demokratikus, míg az értékrendszer, amelyhez az ország tartja magát, lehet inkább konzervatív. Ez azonban nem függhet az ideológiától, a divattól vagy a nemzetközi nyomástól"

- fejtette ki a lengyel politikus.

Arra a felvetésre, hogy bár Csehország és Lengyelország stratégiai partnerek, nincs-e Varsóhoz mégis közelebb "Orbán Budapestje", mint Prága, Witold Waszczykowski kitérő választ adott.

Leszögezte, hogy Lengyelország és Csehország valóban stratégiai partnerséget kötöttek, politikai és gazdasági kapcsolataik intenzívek, de "együttműködünk a visegrádi négyesben is, amely mint szélesebb regionális szövetség, kormányunk (lengyel) számára prioritás".

A V4-eknek a migrációs válságról kialakított közös álláspontjának lényege az - válaszolta egy másik kérdésre a lengyel miniszter -, hogy a V4-ek az "EU-ra nehezedő migrációs nyomás csökkentésére, nem pedig a migránsokat elosztó mechanizmusokra helyezik a hangsúlyt".

A diplomata szerint, amíg a válságot kiváltó okokat nem orvosolják azok születésének helyszínén - például Szíriában, Irakban vagy Líbiában -, addig a válságot mérséklő intézkedésekre kell helyezni a hangsúlyt. Szerinte ez elsősorban a külső schengeni határok védelmét és az érintett országokkal való együttműködést jelenti.