Fölösleges félni az iszlamizációtól, ha Európa nem marad keresztény

Hiába aggódunk, ha közben nem ápoljuk kulturális és spirituális örökségünket.

Schönborn szerint nem a muzulmánokat kell okolni a kontinens helyzetéért:

"Amikor Hollandiában eladnak egy templomot és szupermarketet csinálnak belőle, amikor a bevásárlóközpontok fontosabbak számunkra, mint Európa keresztény gyökerei, (...) azért nem a muszlimok a hibásak."

A bécsi érsek szerint nem az a fontos, hogy minél hangosabban rettegjünk a bevándorlástól, ami csupán Európa hanyatlásának egyik tünete, ő egész másban látja a probléma lényegét:

"Fölösleges az Európa iszlamizációjától való félelem, ha semmit sem teszünk azért, hogy a kontinens keresztény maradjon."

Az egyházi vezető szavai pont egybecsengenek portálunk tegnapi, vitaindító írásával:

Keresztény hittérítés Európában

Migráció, iszlamizáció, terrorizmus. Három veszélyforrás, amelyek között lehetetlen nem összefüggést látni és találni. Európa lakosságának nagy része ezt már nem vitatja, a liberális mainstream politika pedig már nem képes többé letagadni, azonban láthatóan nem tud továbblépni saját dogmáin. Angela Merkel újévi köszöntőjében olyan „ellenmodellről" beszélt, amely valójában visszavezet a kezdőlépéshez, a Willkommenskulturhoz, de távol áll a megoldástól.

Ugyan Schönborn is azt szeretné, hogy a bevándorlók minél hamarabb visszatérhessenek hazájukba, és a migráció megoldását is abban látja, hogy Európa gazdaságilag feltornázza a válságövezeteket, merészebb elgondolásai is vannak ezekről a régiókról:

"Természetesen keresztényként szeretném, hogy a Közel-Kelet és Észak-Afrika egyszer újra keresztény vallású legyen."

Úgy véli az európai integráció épp ezért "összehasonlíthatatlanul jobb, mint az évtizedes megosztottság", és pont emiatt nem szimpatizál a Brexithez hasonló, szerinte szétfeszítő válaszreakciókkal, de azt is megérti, hogy az emberek félnek a migrációtól.

Schönborn Donald Trump, megválasztott amerikai elnökről is véleményt nyilvánított, melyben óva intett a korai ítélkezéstől:

"Nem tudom, hogy Clinton tényleg jobb választás lett volna, vagy Trump tényleg nagy balszerencse-e. Ronald Reagan megválasztása után is sokan ingatták a fejüket, (...) és mégis az Egyesült Államok egyik legkiválóbb elnöke lett."

Bécs érseke egyre határozottabban ellenzi a korlátlan bevándorlást

Schönborn még múlt hét pénteken ütköztette véleményét Michael Bünker, evangélikus püspökkel egy karácsony alkalmából rendezett televíziós vita során.Az érsek szerint a "hihetetlen számú" bevándorló a "túltelítettség érzését" kelti az osztrák társadalomban. Szerinte az ország súlyos "aggodalmak közepette" él, amit a migrációval szemben kritikus Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) látványos erősödése is jól mutat.