Mentesülhetnek a kitiltás alól az amerikaiakkal együttműködő irakiak

Jeff Davis, a Pentagon szóvivője jelentette be helyi idő szerint hétfőn délelőtt, hogy a Fehér Ház felhatalmazta a minisztériumot az amerikaiakkal együttműködő irakiak számbavételére. Bár a szóvivő nem utalt rá egyértelműen, értesülések szerint a cél a szóban forgó iraki állampolgárok

Egyesült Államokba történő beutazásának megkönnyítése.

A szóvivő úgy fogalmazott:

"biztosítjuk, hogy a beutazási engedélyt kiadó szervek rendelkezésére álljon azoknak a neve, akik konkrét bizonyítékát adták, hogy vállvetve küzdenek velünk."

Davis szögezte azt is, hogy a minisztérium "felméri a rendelet hatásait". Azt azonban nem kívánta közölni, hogy a rendelet kiadása előtt a Fehér Ház konzultált-e a Pentagonnal.

Irakban több mint ötezer amerikai katona tartózkodik, akik az iraki és a kurd erőket segítik az Iszlám Állam elleni harcban. Irak az Egyesült Államok egyik legfontosabb partnere a terrorizmus elleni harcban

Közben Mark Toner, a külügyminisztérium ideiglenes szóvivője arról számolt be, hogy az amerikai nagykövetségekre szerte a világban a világ számos országában  tiltakozások érkeznek az elnöki rendelet miatt. Toner azonban -  belső szabályzatra hivatkozva -  elhárította annak részletezését, hogy mely nagykövetségekre és milyen tartalmú nyilatkozatok érkeztek. Az ideiglenes szóvivő elmondta azt is, hogy a minisztérium egyes diplomatái - belső hivatalos csatornákon - tiltakozásukat fejezték ki az elnöki rendelet ellen.