A korrupció támogatásával vádolják az RMDSZ-t

Szilágyi Zsolt - a sajtótájékoztató után az MTI-nek nyilatkozva - aggasztónak találta, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a büntető törvényeket módosító sürgősségi kormányrendeletek kedd esti elfogadása után sem vizsgálta felül a Grindeanu-kormány parlamenti támogatásáról kötött megállapodást.

"Vétkesek közt cinkos, aki néma" - idézte a verset a politikus.

Az RMDSZ szerdán közleményben tudatta: nem ért egyet a román kormány döntésével, amely kedd este sürgősségi kormányrendelettel módosította a büntetőtörvénykönyvet és a büntetőeljárást. A szövetség a büntetőjog parlamenti módosítását javasolta, de közleményében nem tért ki arra, hogy a nézetkülönbség miként hat ki a kormányhoz fűződő viszonyára.

Az EMNP elnöke szerint az RMDSZ-nek a korrupció kérdésében tanúsított álláspontját jelzi az is, hogy szombaton, a szövetség Ezüstfenyő-díjjal tüntette ki Olosz Gergelyt, a korrupció miatt első fokon már letöltendő börtönbüntetésre ítélt volt RMDSZ-es szenátort.

Az EMNP és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöksége egyébként szerdán közös nyilatkozatban kérte támogatóit az utcai megmozdulásokon való részvételre.

Petárdák, könnygáz - több százezren tüntettek a korrupt politikusok ellen

Incidensek zavarták meg a bukaresti kormányellenes demonstrációt szerda este: a téren összegyűlt több mint százezer tüntető közül többen helyi idő szerint tíz óra után petárdákkal dobálták meg a kormány épületét védő csendőrséget, amely könnygázt vetett be ellenük.A Digi 24 hírtelevízió helyszínen lévő tudósítói szerint bukaresti futballcsapatok szurkolói tartózkodtak ott, ahol a dulakodás kezdődött.