Itt a pontos szám arról, hány nyugdíjas kapott Erzsébet-utalványt

Mindenki más számokkal dobálózott, pedig a különbség jó félmilliárd forint közpénzt jelent.

„Nem kívánom részletezni, hogy mennyire hatékony dolog távoli kontinensen élő magyar nyugdíjasoknak Erzsébet-utalványt küldeni, józan pillanatukban majd Önök is belátják, hogy 52 millió forint elköltése külföldi levelezésre nem volt túlságosan bölcs döntés. A szakmailag megfontolt, a nyugdíjasok hatékony segítését célzó lépéseket a magam részéről a jövőben is támogatni fogom, de az ad hoc döntéseket célszerű lenne kerülni” - így fogalmazott Sneider a benyújtott írásbeli kérdésében, azt tudakolva, hogy hány fő magyar nyugdíjas kapott Erzsébet-utalványt.

Mennyi az annyi?

Dömötör Csaba tájékoztatása szerint a nyugdíjbiztosítási, rehabilitációs, szociális és egyéb ellátásokra jogosult személyek száma az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság által vezetett nyilvántartás 2016. november 21-i állapota szerint 2 631 805 fő.

Csak érdekességként: ez 168.195 fővel kevesebb, mint amennyit a fideszes nyilatkozatok említettek, de 31.805-tel több, mint amennyi a Magyar Posta nyilatkozatában szerepel. Ha jóhiszeműen ez utóbbi adatot nézzük (itt kisebb az eltérés), akkor ha azt beszorozzuk a 10.000-rel (Erzsébet-utalvány összege) + 19%-kot hozzáadunk, ami a személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó alapja, továbbá a 0,15%-kos személyi jövedelemadó kulcsot, illetve 27 százalékos szociális hozzájárulási adót, így megkapjuk, hogy 49,98 (azaz 50) százalék közteher jön rá a kiküldött utalványra.

Ehhez kell még hozzáadni, hogy a Magyar Posta a küldeményeket az előzetes megállapodás alapján 400 forintért kézbesítette. Így (15.400x31.805) kijön a 489 millió 797 ezer forintnyi különbség, ami ugye - lévén színtiszta közpénz - mégsem elhanyagolható.

Sneider: Rogánék nehezen viselik a közpénzekre irányuló kérdéseket

Kovács Bélát ha ezúttal el is felejtette a Rogán helyett válaszoló államtitkár felhozni, de a válaszából kiderül: aki kérdez, az támad. Aki támad, az pedig az MSZP partnere. Kétségtelenül boldogok a lelki szegények, de azért mégiscsak fájó, ha a kormány a világot ennyire fekete-fehérnek kívánja bemutatni.

A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda szemlátomást nehezen viseli a közpénzekre irányuló jobbikos kérdéseket, de ahogy Sneider Tamás fogalmazott, „minket nem díszletnek küldtek be az Országgyűlésbe, nem statiszta szerepre hatalmaztak fel a választópolgárok, hanem nemzeti érdekképviseletre. Ennek a felhatalmazásnak pedig eleget teszünk akkor is, ha az egyszer az MSZP, másszor a Fidesz, vagy ahogy az leggyakrabban lenni szokott, mindkettejük érdekét sérti” - összegezte a jobbikos politikus.