Repülés közben megállítható forgószárny, ez a jövő helikoptere?

Oroszországban maximalizálni próbálják a sebességet.

Oroszországban nem viccelnek ha a haditechnika kerül szóba, ezt mindig is tudtuk. A legújabb hírek szerint ez továbbra is így van, Zsukovszkij városban egy olyan helikopter kifejlesztésén dolgoznak, aminek megállíthatóak a forgószárnyai - na de repülés közben! 

A Háború Művészete hozta az újdonságot, miszerint a Központi Aero- és Hidrodinamikai Intézetben (CAGI) milyen kutatások zajlanak. A vezető mérnök - Valerij Gorbany - megerősítette az információkat.

A helikopterek sebességét a hagyományos forgószárnyak aerodinamikája korlátozza. Hatásos megoldásnak erre a problémára a repülés közben leállított és forgószárnyból merev szárnnyá változó rotor kínálkozik. Felszálláskor hagyományos forgószárnyként emeli a helikoptert a szükséges magasságra és gyorsítja fel a szükséges sebességre, majd leállítása után már klasszikus merevszárnyként viselkedik és így lehetővé válik a további sebességnövekedés. A kulcsmomentum a probléma megoldására az átmenet biztosítása a helikopteres üzemmódból a repülőgépes üzemre történő átállásban rejlik. A CAGI-ban most ebben az irányban folytatjuk kísérleteinket.

Állítólag tavaly ősszel már sikerült ezt a problémát áthidalni, igaz nem élesben, hanem a szélcsatornás tesztek során. A helikopter csúcssebessége ebben az esetben 400 km/h-ról akár 600-700 km/h-ig is növelhető.