Nem fogja kitalálni, kik hoznak luxust Budapestre!

A következő hat-hét évben 20-25 hotellel és akár 2500-2700 szobával bővülhet a szállodai kínálat Budapesten - szemlézi az MTI a Világgazdaság című lap pénteken megjelenő számát. Mivel a kormányzati sajtó ennyivel megelégszik, így akik onnan tájékozódnak, mindössze annyit tudhatnak meg a fejlesztésekkel kapcsolatban, hogy a luxuskategóriában például belép a magyar piacra a W hotellánc, ami a Balettintézetet építi át, a Párizsi udvar és a Klotild-palota rekonstrukciójával pedig a Ferenciek tere egyfajta ötcsillagos szállodai csomóponttá alakul át, összesen 350 szobával.

Amiről nem beszélünk

Azonban a Balettintézet (a Drechsler-palota), egy offshore cégen keresztül, Dzsasszim bin Hamad bin Dzsasszim bin Dzsaber El Táni sejk, a katari uralkodócsalád 32 éves tagja tulajdonában áll. Ő a Katari Iszlám Bank elnöke, illetve többek között a Credit Suisse Group AG igazgatósági tagja.

A Párizsi udvarról azt érdemes tudni, hogy felújítására a magyar államtól (Eximbank) 21,95 millió eurós (6,85 milliárd forintos) hitelt kapott a Párizs Property Kft.-t birtokló, egyesült arab emírségekbeli Majdi Ayesh, aki mögött kezesként a projekt menedzsmentfeladatait ellátó Parisi Udvar Hotel Kft. áll. Ez utóbbi cég palesztin származású, Jordániából érkezett tulajdonosai (Trump mennyivel okosabb, ő a jordán állampolgárokat be sem engedné az országába!!!) viszik Mellow Mood nevű csoportjukon keresztül a Buddha-Bar luxusszállót a Klotild-palotában, és még tucatnyi egyéb hotelt is.

S ha már Ferenciek tere, az 1899-ben építtetett palotát 2015 augusztusában adta el az V. kerületi önkormányzat mindössze 2,6 milliárd forintért. A vevő pedig a török Özyer Csoport magyarországi leányvállalata, a Melis Investment Kft. volt.

Persze, akkor még nem beszéltünk a József nádor tér átépítéséről, ahol Orbán Viktor veje, Tiborcz István annyi közel-keleti nációt hozott össze, hogy ha azt látnák, csak hüledeznének a kerítés másik oldalán.

19 ezer szoba

A Világgazdaságnak Hegedűs Attila, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Kft. ügyvezető partnere egyébként arról is beszélt, hogy az elmúlt években érezhető fellendülésnek köszönhetően folyamatosan bővül a kapacitás, 2014 és 2016 között 15 szálloda és közel 1100 szoba nyílt meg, így a fővárosban jelenleg mintegy 19 ezer szállodai szoba áll rendelkezésre.