"Gergényi hogyan és miképpen volt instruálva Gyurcsány által?"

Súlyos kérdések.

Völgyesi Miklós - a legfelsőbb bíróság nyugalmazott tanácselnöke - a Gergényi-per kapcsán fejtette ki véleményét a 2006-os eseményekről és az azt követő, meg nem valósult elszámoltatásról a Hír TV - Magyarország élőben című műsorában.

Völgyesi rögtön az elején leszögezte, hogy nem befolyásolják politikai motivációk a gondolatmenetét. Elmondta, hogy a történtek utáni események jogállamunk próbája volt. 

Jogállamiságról akkor beszélhetünk, ha a rendőri és politikai vezetők bíróság elé kerülnek.

A műsorvezető kérdésére - hogy akkor ez most megbukott-e, határozott igennel válaszolt. Indoklásában kifejtette, hogy ez a per nem arról szólt, amiről kellett volna. Itt azt vizsgálták, hogy a vezetők a rendőrökkel szemben követtek-e el mulasztást, nem pedig a civilekkel szemben jogsértést.

Ebben az ügyben kizárólag azokat a katonai bűncselekményeket tették vád tárgyává, amit a pancsnokuk az alájuk rendelt állomány feletti gondoskodási kötelezettségük tekintetében elmulasztottak. Ebbe egyetlen pofon nincsen, nincs egyetlen olyan cselekmény, amely életet, testi épséget közvetlenül veszélyeztetett.

Hozzátette, hogy a rendőrség mindig parancsra cselekszik, a kormány politikáját pedig a miniszterelnök határozza meg, aki az akaratát a szakminiszterén vagy a rendőrfőkapitányon keresztül tudja érvényesíteni, így először azt kellene tisztázni, hogy az egyenruhások milyen parancsot kaptak.

Később utal egy korábbi Kövér László interjúra, melyben a házelnök állítólag azt mondta, hogy az amerikai diplomácia kifejezett kérése miatt nem emeltek vádat Gyurcsány Ferenc ellen a 2006-os események kapcsán.

Végezetül pedig feltette a legfontosabb kérdést.

A rendőrtisztek, főtisztek, akik egyébként parancsot hajtottak végre - nem rendőrállam voltunk 2006-ban, hanem parancsot hajtottak végre. Gergényi hogyan és miképpen volt instruálva Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által?