A Fővárosi Közgyűlés nem írta ki a népszavazást, de a pályázatot sem vonta vissza

A Fővárosi Közgyűlésben érdemi döntés nem született az olimpia ügyében, de erős napirendi pont volt a téma, és új információkat is megtudhattunk.

A költségvetési vita után tértek rá erre a kérdésre, a felszólalók sorát Fürjes Balázs – az olimpiai pályázatért felelős kormánybiztos – nyitotta, aki hosszan ecsetelte, hogy mekkora siker a vizes vb megrendezése, azt bezzeg elfelejtette, hogy az árak közben a többszörösére nőttek.

Utána hallhattuk az unalomig ismételt szöveget, miszerint egység volt, a gaz ellenzék elárulta a nemzeti ügyet, különben meg a NOB tagjai naponta hívogatják őket, hogy nehogy kiszálljanak a buliból.

Borkai Zsolt – a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke – gyakorlatilag elmondta ugyanezt, helyenként más szavakat használva.

Ezután az ellenzék következett, akik a kormányt okolják a téma eszkalálódásáért. A fideszes Kocsis Máté pedig kontrázott, olyan vita kezdett kialakulni, mint a Parlamentben, csak kicsiben és buzizás nélkül.

A jobbikos Tokody Marcell hangsúlyozta, hogy a népszavazást akarók nem olimpiaellenesek, hanem félnek a korrupciótól.

A főpolgármester Demszkyt idézett, miszerint ő is olimpiát akart, és a szocik akkor miért nem szorgalmaztak népszavazást? A végső álláspontját az ügyben pedig akkor nyilvánítja majd ki, ha újra egyeztetett Orbán Viktorral.

A lényeg

A több, mint 266 ezer aláírás 4,95 százalékát ellenőrizte eddig a Fővárosi Választási Iroda. Ez 12 281 szignót jelent, amik közül 1420 volt érvénytelen, tehát 11,57 százalék. Az érvénytelenséget ezek okozták: többször megjelent az íveken ugyanaz az aláírás, a személyes adatok nagymértékben eltértek, vagy a polgárnak nem volt választójoga.

A közgyűlés pedig végül arról hozott döntést, hogy nem hozott döntést. Az ellenzék javasolta, hogy írjanak ki népszavazást az olimpiáról, de ezt a fideszes többség leszavazta. A pályázat visszavonásáról pedig szintén nem határoztak.