Még nagyobb bukta lehetett volna az olimpia, mint eddig gondoltuk

Mivel a magyar állam már előzetesen garanciát vállalt minden kiadásra, a különbség Magyarországot terhelte volna.

Fürjes Balázs kormánybiztos és a Budapesti Olimpiáért Mozgalom alapítója, Szalay-Berzeviczy Attila szerint is egymilliárd dollárt kapott volna Budapest rendezőként. A probléma csak az, hogy eddig ennek az összegnek majdnem a duplájáról volt szó, az összes elérhető dokumentumban 1,7 milliárd dolláros összeg szerepelt.

A portálnak ugyanakkor a NOB sajtóirodája azt válaszolta, hogy ők 1,7 milliárd dollárral járul majd hozzá készpénzben és különböző szolgáltatásokban a rendezőbizottság költségeihez.

Vagyis van egy nagyjából 700 millió dollárnyi különbség a két állítás között. A mi szempontunkból az egész azért aggályos, mert a pályázati folyamatban elvárás, hogy mindenre kormánygarancia legyen, gyakorlatilag egy "biankó csekket" állított ki Magyarország a NOB-nak, vagyis minden esetleges veszteséget a magyar kormánynak kellett volna fedeznie - írja a lap.

A NOB azért oszt vissza egy maghatározott összeget a rendező városnak, mert a nemzetközi szövetség a tévés közvetítési jogokat, illetve a nemzetközi marketingjogokat saját maga értékesíti. Az ebből befolyó összeg egy része kerül aztán vissza "támogatásként" a rendezőkhöz. Cserébe a pályázók előre vállalják, hogy ezekkel a jogokkal a szervezet gazdálkodik, vagyis nem lehet önállóan bevételt szerezni ebből a forrásból.

A magyar megvalósíthatósági tanulmány szerint a közvetítési díjak 25-30%-át és a szponzori bevétel egyharmadát juttatja el ilyen formában a rendező városnak a bizottság. Mind a szerződött összegek, mind az átadott rész meghatározása a NOB döntési hatásköre - vallotta be a PwC. Éppen ezért figyelmeztettek arra is, hogy a véglegesen kapott összeg eltérhet a becslésektől.

Korábban egyébként már több kritika érte a NOB-ot amiatt, hogy nem elég bőkezű a bevételek szétosztásával.

A fő kritika a szervezettel szemben az, hogy kockázatot gyakorlatilag egyáltalán nem vállal, cserébe igényt tart a központi bevételek jelentős hányadára. A táblázatból látszik, hogy költsége igazából csak a vancouveri és a londoni szervezőbizottságnak volt, miközben a NOB például ugyanannyi bevételre tett szert, mint London. Úgy tűnik, hogy a kritikák hatására nemhogy bőkezűbb lett volna a NOB, de még zsugoribban osztja vissza a pénzt a szervezőknek - írja a lap.