.africa: a kontinens végre saját digitális identitást kapott

Jóváhagyta a .africa doménnevet az Afrikai Unió (AU) pénteken Addisz-Abebában, a lépés megkönnyítheti az afrikaiak láthatóságát a világhálón.

A .africa internetcím-végződéssel az afrikai kontinens végre saját digitális identitást kapott - kommentálta a lépést az Afrikai Unió Bizottságának elnöke, Nkosazana Ndlamini-Zuma.

Afrikai magánszemélyek és vállalatok az elkövetkezó hónapokban igényelhetik a .africa végződésű weboldalcímeket, amelyek júliusban kezdenek működni. A webcímeket a ZA Central Registry fogja kezelni.

A társaság vezetője, Lucky Masilela "esélyt" lát az új doménnévben, mivel az olcsóbbá teszi a weboldalak működtetését. Jelenleg egyes afrikai országokban akár 250 dollárt is kérhetnek egy nemzeti doménnév bejegyzéséért, egy .africa végződésű internetes cím viszont csak 18 dollárba fog kerülni.

A Világbank adatai szerint a Szaharától délre fekvő afrikai országokban a lakosság 22 százaléka rendelkezik internethozzáféréssel, szemben a 44 százalékos világátlaggal. A siralmas fekete-afrikai arányt 10 százalékponttal akarja emelni egy év alatt az AU.

 

Forrás
MTI