Több száz embert találtak már a mexikói tömegsírokban

A Colectivo Solecito nevű aktivistacsoport tavaly augusztusban hatvan ember földi maradványait találta meg ugyanebben az államban, Colinas de Santa Fe település közelében.

A csoport tagjai eddig 124 különböző jeltelen sírt tártak fel, az elmúlt fél év során összesen 242 emberi koponya került a felszínre, de az eltemetett halottak száma ennél is több lehet. A keresésben résztvevő források az AFP francia hírügynökségnek elmondták, hogy a sírok feltárása során sok olyan ruhadarabot, személyi iratot, cipőt találtak, amelyek fiatal áldozatokhoz - főleg ifjú nőkhöz - tartoztak.

Lucia Díaz, az aktivista csoport elnöke - aki 2003 óta keresi eltűnt fiát - felhívta a figyelmet, hogy Veracruzban elképesztő méreteket öltenek az emberrablások, fegyveres rablások és gyilkosságok. A hivatalos adatok szerint 2010 óta 722 embernek veszett nyoma ebben az államban.

Az eltűntek felkutatásában részt vevő egyik meg nem nevezett  katonai forrás elmondta, hogy a halottakat vélhetően bűnbandák temették el a helyi hatóságok cinkos közreműködésével. 

A Colectivo Solecito tagjai már évek óta kutatnak elhurcolt emberek után Mexikóban. Az eltűnésekért a bűnszervezeteket és az állami biztonsági erőket teszik felelőssé. Veracruzban rendkívüli mértékű erőszakot szült a drogháború, amely az aktivisták szerint a rendőröknek és a katonáknak gyakorlatilag teljes körű felhatalmazást adott arra, hogy fegyvereiket bevessék.

Veracruz ugyanis Mexikó egyik legveszélyesebb szövetségi államának számít, ahol egyszerre több bűnbanda küzd egymással a terület uralmáért, elsősorban a Los Zetas és a Jalisco Nueva Generación (Jaliscói Új Generáció - CJNG) nevű drogkartellek. Ez utóbbi, amely 2010-ben alakult, az egyik legerősebb bűnbandává vált Mexikóban. Ezt a kartellt gyanúsítják azzal, hogy egy 2013-ban megtalált, jelöletlen tömegsírban 64 áldozata holttestét földelte el.

Mexikó egész területén 2006 óta több mint 170 ezer gyilkosságot regisztráltak, és mintegy 28 ezer ember tűnt el.