Tízezrek várnak a szociális ellátásra - úgy néz ki, jó ideig várhatnak is

A legfrissebb adatok szerint 28 556 ember szerepel a szociális várólistán; több mint kétharmaduk idősotthoni ellátásra vár.

A valós számok ráadásul ennél is magasabbak lehetnek, mivel márciusban csak a fenntartók 72%-a tett eleget a jelentési kötelezettségének, a többi nem számolt be arról, hányan várakoznak az ellátásra.

A bentlakásos idősotthoni ellátásra valószínűleg sokáig kell várni, mivel 100 ellátottra 45 várakozó jut, ennél is rosszabb a helyzet az átmeneti ellátást nyújtó gondozóház esetében.

Szintén sokat kell várni a pszichiátriai betegek otthonába való bekerülésre is a kevés férőhely miatt, ami aggasztó, mivel a mentális betegek szakszerű ellátása nem halaszható, ennek ellenére 2757-en vannak a várólistán.

A Magyar Nemzet cikke szerint több száz rászorulónak még a szociális étkeztetésre is várnia kell: jelenleg 239-en szerepelnek ezen a listán. Gyermekvédelmi és gyermekjóléti ellátásokból mindössze 165 fiatal jelezte februárban a bejutási szándékát valamilyen szociális ellátási típusba.