Jöhet a lex Jordán, politikai kinevezettek a színházak élén?

Eljutott egy törvénytervezet az Indexhez melynek alapján a politikusok minden eddiginél nagyobb beleszólást kaphatnának a színházak életébe.

Egyelőre nem sikerült Szombathelyen megakadályozni, hogy a kegyvesztett Jordán Tamás maradjon a Weöres Sándor Színház igazgatója, a kormány pedig reagált is: előkészítették az előadó-művészeti intézmények működéséről szóló törvény módosító javaslatait. Az EMMI hétfőn már ki is küldte a terveket a megyei jogú városok vezetőinek és a szakmai szervezeteknek véleményezésre.

A módosítás A és B verzióban is megszületett.

B verzió

Ez a súlyosabb javaslat. Ha elfogadják, a jelenlegi meghívásos pályázatok helyett tulajdonképpen simán ki is lehetne nevezni a színházigazgatókat, ugyanis az intézményt fenntartó önkormányzat és a polgármester döntési jogköre lenne, hogy kit hívnának meg a megüresedett helyre pályázni. Ilyen esetben például Jordán Tamást nyilván meg sem hívták volna már.

A verzió

Eszerint könnyebb lenne kinevezni olyan pályázókat is a színházak élére, akik nem feltétlenül rendelkeznek megfelelő szakirányú végzettséggel.

A mostani feltételrendszer szerint egy színházigazgatónak megfelelő szakirányú végzettséggel kell bírnia, emellett pedig szükséges öt éves előadó-művészeti szervezetben szerzett szakmai tapasztalat is. A módosítás alapján öt év helyett elég lenne három év is.

A tervezet szerint szakirányú végzettség lehet a művészeti képzésen kívül a közgazdász és a jogász is, amiknek valljuk be, nem túl sok közük van a művészetekhez.