Magyarország 2024: ársapkát tett a miniszterre, kirúgták

Magyarország 2024: ársapkát tett a miniszterre, kirúgták

Egy minisztériumi dolgozót bocsátottak el, mert megosztott egy Nagy Mártonról, az NGM miniszteréről készített internetes mémet. De győzött az igazság: most ugyanis ötmilliót nyert a bíróságon.

A TASZ-tól kapott tájékoztatás alapján még 2023 tavaszán fordult hozzájuk egy minisztériumi dolgozó, akit több mint 20 év szolgálati jogviszony után azonnali hatállyal mentettek fel a (egykor Gazdaságfejlesztési, mai nevén Nemzetgazdasági) Minisztériumból.

A hagyományos demokráciákban amúgy hallatlan kirúgást arra alapozták, hogy

a delikvens a Facebookon megosztott egy mémet, amin Nagy Márton miniszter fejére szerkesztettek egy sapkát, ezzel utalva a hatósági árszabályozásra. Azaz a számos gazdasági szakember által kártékonynak minősített ársapkákra.

A minisztériumi dolgozó viszont most nyert a bíróságon. Kimondták, hogy a felmentése nem felelt meg a jogszabályoknak, illetve közel 5 millió forint kártérítést és annak kamatait is megítélték neki.

“Egy vicces mém megosztása nem tehet érdemtelenné egy a munkahelyén évtizedek óta kiválóan megfelelő dolgozót"

- nyilatkozta az ügy kapcsán Kunos Zsuzsanna jogász, a TASZ Politikai Szabadságjogi Programjának munkatársa.

Kunos hozzátette, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága alapjog, amit csak indokolt esetben és indokolt mértékig lehet korlátozni.

(Címlapkép: A Nagy Mártonról készült ársapkás mém - Ormánykommunikáció)