Jézus bevonult Jeruzsálembe - Ferenc pápa az üldözött keresztényekért is imádkozik virágvasárnap

"Megvalósítva a megváltást, amely az emberek számára az örök életet hozta el."

A hagyomány szerint a húsvéti nagyhetet megnyitó virágvasárnapi szertartás a Szent Péter tér közepén álló obeliszknél kezdődik: megelevenedik Jézus Jeruzsálembe való bevonulása és Ferenc pápa tíz órától bemutatja a virágvasárnapi szentmisét.

A pápa az obeliszktől a Szent Péter-bazilika lépcsőjén levő szabadtéri oltárig halad, bíborosok és püspökök követik. A papok és a Szent Péter téren összegyűlő hívők kezében hosszú pálma- és olajágak lesznek, amelyekkel egykor a Jeruzsálembe bevonuló Jézust is köszöntötték. Az egyházfő három egymásba font pálmalevelet tart, ezek a Szentháromságot jelképezik.

A Vatikán honlapján közölt misekönyv szerint az idei virágvasárnapi szentmisén az egyházért, a törvényhozókért és kormányzókért, az emberek méltóságáért, az üldözött keresztényekért, a fiatalokért, valamint a szegényekért és egyedülállókért imádkoznak latinul, olaszul, franciául, lengyelül és kínaiul.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ünnep alkalmából az esztergomi bazilikában délelőtt fél 11-kor mutat be szentmisét, amelyet szintén körmenet előz meg.

Ez a vasárnap "az Úr szenvedésének vasárnapja" néven ismert a liturgiában, és a szertartás során elhangzik Jézus szenvedéstörténete, a passió. A katolikus egyház ezzel fejezi ki, hogy a dicsőséges bevonulás Jeruzsálembe a kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be, "megvalósítva a megváltást, amely az emberek számára az örök életet hozta el" - fogalmaz a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia.