2017. 04. 18. 21:17

Nem bántja az űrszemét?

Az űrkutatás közel hat évtizede alatt összegyűlt, a műholdakat, űrhajókat és űrállomásokat fenyegető szemét növekvő veszélyére figyelmeztettek kedden tudósok.

Nem egészen egy negyedszázad alatt az űrhajó megsemmisítésére is alkalmas méretű törmelékek száma több mint a kétszeresére nőtt az Európai Űrügynökség (ESA) darmstadti konferenciájának résztvevői szerint.
    
"Nagyon aggódunk" - jelentette ki a németországi tanácskozáson Rolf Densing, az ESA műveleti igazgatója, aki kérte, hogy vegyék komolyan ezt a problémát, amelyet csak nemzetközi szinten lehet megoldani.
    
A rakétadarabok, kiöregedett műholdak, az űrhajósok által elveszített szerszámok sorozatos szétesések és összeütközések révén egyre csak szaporodnak.
    
Ezeknek a tárgyaknak a sebessége elérheti a 28 ezer kilométer/órát is, és ezzel a sebességgel még egy kis tárgy is hatalmas károkat képest okozni.
    
1993-ban a földi radarok 8000, 10 centiméteresnél nagyobb tárgyat állapítottak meg. "Mára mintegy 5000 darab, 1 méteresnél és 20 ezer darab, 10 centiméteresnél nagyobb tárgy, valamint 75 ezer, mintegy 1 centiméteres "repülő golyó" kering a világűrben" - mondta el Holger Krag, az ESA űrszeméttel foglalkozó hivatalának vezetője. Az 1 milliméteresnél nagyobb tárgyak száma feltehetőleg eléri a 150 milliót.
    
Az ESA hetente kap összeütközésre figyelmeztető riasztást a tíz alacsony pályán keringő műholdja kapcsán. Minden műhold évente egyszer-kétszer elkerülő manőverre kényszerül. 
    
Thomas Pesquet, a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó francia űrhajós videoösszeköttetés segítségével elmondta, hogy az ISS a legfeljebb 1 centiméter átmérőjű tárgyaknak még képes ellenállni.
    
Az űrállomásnak gyakran kell manővereznie, hogy elkerülje a törmelékeket, de 24 órára van szüksége, hogy reagálni tudjon. Ha nincs elég ideje, a legénységnek "menekülnie kell, be kell szállnia a Szojuz űrhajóba, hogy összeütközés esetén elhagyhassa az űrállomást" - mondta az ESA űrhajósa. Ez az ISS történelmében eddig négyszer fordult elő.