Szenzációs leletekre bukkantak Egyiptomban

Egyiptomi archeológusok 8 múmiát, színes, fa szarkofágokat és több mint ezer temetkezési szobrot tártak fel egy 3500 éves sírban Luxor közelében.


A legalább 8 múmiát rejtő sírkamra a Királyok Völgyének közelében található, Draa Abul Nagaa nekropoliszban leltek rá.

A régészek úgy vélik, a sírkamra egy Uszerhat nevű előkelőhöz tartozott, majd nagyjából 3000 évvel ezelőtt újabb holttesteket helyeztek itt nyugalomra. Khaled el- Enany, az egyiptomi régészeti miniszter meglepőnek találta, hogy a sír ennyi leletet rejtett. Elmondása szerint több mint 1000 ushabtit találtak a múmiák mellett. Az ushabtik apró faragott figurák, melyek az egyiptomi hiedelem szerint segítik a halottakat a túlvilágon. Továbbá festett kaspókra, edényekre és fa maszkokra leltek a régészek. 

A talált szarkofágok nagyon jó állapotban maradtak fenn, némely az idő vas foga alatt ugyan összetöredezett, de összeségében éppek a leletek. 

A felfedezésektől a környék újbóli felvirágzását várják, ugyanis Mubarak eltávolítása után 2011-től visszaesett a turizmus a térségben.

Nevine el-Aref, a Régészeti Minisztérium szóvivője elmondta, hogy a feltárások még nem fejeződtek be, így van rá esély, hogy további múmiák kerüljenek elő a sírkamrából.