Magas a részvétel a francia elnökválasztáson

A 2012-es szint körül áll a választói hajlandóság.

Sőt, a délben mért adat meg is haladja az öt évvel ezelőttit: akkor a választók 28,29 százaléka, míg most a 28.54 százaléka járult az urnákhoz.

Elemzők szerint a jobboldali Nemzeti Front elnökjelöltjének, Marine Le Pennek az alacsonyabb részvétel valószínűleg jobban kedvezne, hiszen neki van a legfegyelmezettebb szavazótábora, a mainstrem jelöltekkel ellentétben viszont kevés tartaléka van, akiket még mozgósíthatna, míg a mérsékelt jelölteknek tömegével áll rendelkezésére ilyen jellegű "szavazókészlet".

A kutatások alapján, példátlan módon fej-fej mellett álló négy legesélyesebb elnökjelölt - Marine Le Pen, Francois Fillon, Emmanuel Macron és Jean-Luc Mélenchon - már leadta a voksát.

Francois Hollande, leköszönő elnök szerint annak kell lennie a választás üzenetének, hogy "megmutassuk, a demokrácia mindennél erősebb".

A szavazóhelyiségeket a kiemelt biztonsági intézkedések keretében 50 ezer rendőr vigyázza.

A kanadai Montrealban eddig több ezer francia állampolgár adta le voksát.

Frissítés: A választásra jogosultak 69,42 százaléka adta le szavazatát vasárnap délután 5 óráig a francia elnökválasztás első fordulójában - közölte a párizsi belügyminisztérium.

Ma este az is kiderül, milyen szoros lesz a francia elnökválasztás eredménye

Miután a tengerentúli francia területek mintegy egymillió választópolgára már szombaton leadhatta szavazatát, vasárnap reggel nyolc órakor az anyaországban is kinyitottak a szavazóhelyiségek, az urnákat ma este zárják le. Az V. köztársaság történetében most először a hivatalban lévő elnök, a szocialista Francois Hollande nem jelölteti magát újra, és a szoros eredményt jelző felmérések szerint négy jelöltnek is esélye van arra, hogy bejusson a május 7-i második fordulóba.