Pókerjátszma zajlik az osztrák alkancellár személyéről

Kurz indoklása szerint Brandstetter „megbízható és jó választás”, hiszen miniszterként konstruktív munkát folytat és eddig nem vett részt a koalíciós vitákban. Az ÖVP elnöke egyúttal reményét fejezte ki, hogy a nagyobbik koalíciós partner, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) is elfogadja a döntését.

Brandstetter kedden parlamenti felszólalásában arról beszélt: kész elvállalni a tisztséget, hogy a kormány előtt álló feladatokat „méltó és együttműködő” formában tudják befejezni.

„Nem személyes ambíció hajt, hanem a már kitűzött tervek végrehajtása”

- mondta. Kurz a gazdasági miniszteri poszt betöltésére Harald Mahrert, a néppárti gazdasági államtitkárt javasolta.

Alexander Van der Bellen államfő kérésére a múlt héten lemondott Reinhold Mitterlehner továbbra is betölti az alkancellári és a miniszteri posztot, míg nem döntenek az utódjáról.

Kern Kurzot akarja

Az alkotmány szerint a kancellár tesz javaslatot az államfőnek az új kormánytagok, így az alkancellár személyéről is.

Kern kancellár, az SPÖ elnöke kitart amellett, hogy Sebastian Kurznak kell ellátnia az alkancellári feladatokat. Indoklása szerint az várható el az ÖVP elnökétől, hogy vállalja az országért a felelősséget.

„Ez nem pókerjátszma”

- jelentette ki Kern, aki Mitterlehner lemondása után már „reformpartnerséget” ajánlott Sebastian Kurznak.

Októberben tarthatnak előrehozott választást

A kancellár kedden a szinte biztosra vehető előrehozott választás időpontjáról is egyeztet az ellenzéki pártok képviselőivel. A megbeszélésen részt vesz az ÖVP is. Az ellenzéki pártok vezetői már előző nap megállapodtak abban, hogy - feltehetőleg szerdán - az előrehozott választásra vonatkozó közös indítványt nyújtanak be a parlamentnek. A pontos időpontról még nem döntöttek, de az október 8-i vagy 15-i dátumot emlegetik. Az ÖVP és az SPÖ frakcióvezetője is támogatásáról biztosította az indítványt.

„A Kern-show a végéhez közelít”

nyilatkozta szombaton Herbert Kickl, a népszerűségi méréseket vezető Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) főtitkára, aki szerint a szociáldemokrata kancellár az elmúlt egy évben szinte kizárólag politikai színjátékkal foglalkozott a kormányzás helyett. Kickl szerint „itt az ideje megóvni az országot a további károktól, amit a teljesen megosztott koalíció okozna”.