Süllyed a hajó: Murányi Marcell elhagyja az MSZP-t

A párt kommunikációja teljesen széthullott, miközben Botkát csak a belső leszámolás érdekli.

A párt sajtófőnöke, Nyakó István a Magyar Nemzet érdeklődésére azt válaszolta: közös megegyezéssel váltak el, Murányi távozását ennél részletesebben nem kívánta kommentálni.

A lap emlékeztet rá, hogy az MSZP kommunikációja széttartó és kaotikus. Ezt bizonyítja, hogy miután az Echo TV stábja be akart jutni Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének szegedi irodájába, a párt múlt csütörtökön úgy döntött, bojkottálja a kormányzati sajtót. Vagyis nem nyilatkoznak többé a közmédiának, a Pesti Srácoknak, az Echo TV-nek, a Magyar Időknek, az Origónak, a 888.hu-nak, a Lokálnak, a Ripostnak és a Magyar Hírlapnak.

Az MSZP korábbi elnöke, Kovács László azonban még aznap este megtörte a bojkottot, és az Echo TV-be ment, hogy kifejtse, miért nem ért egyet pártja döntésével. Később Burány Sándor egy sajtótájékoztatón nem volt ugyan hajlandó nyilatkozni az Echo TV riporterének, de amikor a Hír TV tette fel ugyanazt a kérdést, válaszolt rá.

Közben Botka László a szocialista párton belüli leszámolásra készülhet. Hatvan oldalas programjának egyik pontjával politikai ellenfeleinek üzenhetett:

„a 2010-es kudarc főszereplői, a Fideszt kétharmados győzelemhez juttató politika megtestesítői nem szerepelhetnek az MSZP 2018-as országos választási listáján”.

Botka és az MSZP jelenlegi vezetése is részt vett 2010 előtt a párt irányításában, így minden bizonnyal nem a megújulás ösztönzi a miniszterelnök-jelöltként fellépő szegedi polgármestert, hanem politikai ellenfeleinek háttérbe szorítása.

Egy újabb belharc azonban az MSZP teljes szétmorzsolódásához vezethet, illetve az élesedő párton belüli hatalmi viaskodás választói szempontból is súlyos következményekkel járhat. Demeter Márta országgyűlési képviselő korábban azért hagyta el a szocialista frakciót, mert szerinte az MSZP alkalmatlan a kormányváltásra. A pártnak címzett levelében azt írta, hogy a párton belül vannak olyan formális és informális körök, akiknek nem a 2018-as választás megnyerése az elsődleges prioritás, hanem csak megelégednének egy egyszerű túlélési stratégiával, nem markáns kormányváltó megoldásban gondolkodnak.