Nesze neked nemzeti filmgyártás: Mundruczó Kornél szürreális migránssiratással tarolna Cannes-ban

Provokatív politikai film a Jupiter holdja, de elsősorban nem a magyar kormánynak üzen, hanem minden európainak, mert a menekültválság európai probléma - mondta pénteken Mundruczó Kornél filmrendező a magyar versenyfilm díszbemutatója előtt a 70. cannes-i fesztiválon tartott sajtótájékoztatóján.

Ennél fölöslegesebb dologra talán el sem költhették volna azt a 697 millió forintnyi közpénzt, amit a Magyar Nemzeti Filmalap képes volt beletolni egy olyan produkcióba, melynek cselekményét az MTI így vezeti fel:

"A látványos és pörgő ritmusú kétórás alkotás főhőse egy menekülő szír fiú, Aryan (Jéger Zsombor), akit meglőnek a szerb-magyar határon, de ő nem sérül meg, hanem csodálatos módon repülni kezd. A menekülttábor meghasonlott orvosa, Dr. Stern Gábor (Merab Ninidze) azonnal üzletet lát a fiú képességében és útlevelet ígérve neki kicsempészi őt, miközben az idegenrendészeti hatóság egyik vezetője (Cserhalmi György) személyesen veszi őket üldözőbe."

Most komolyan? Erre kellett kivágni hatszázkilencvenhét millió forintnyi közpénzt!? Erre!?

Az állami nagyvonalúság láttán már érthető, hogy a rendező nem a magyar kormánynak akar üzenni, hiszen akkor elég lett volna egy üres, fekete képkocka a közepén egy

"Kösz a pénzt, nyugi, legközelebb is visszaosztok ;)"

mondattal.

Több értelme lett volna, annyi szent...

Forrás
MTI nyomán
Legolvasottabb híreink