Csurka Gergely is távozik az Úszó Szövetségtől

Bienerth Gusztáv nem delegálta újra Csurkát a FINA sajtóbizottságába.

Bienerth Gusztáv ugyanis nem delegálta újra Csurkát a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) sajtóbizottságába, ahol már 7 éve dolgozott.

Az előzményekről is érdemes pár szót ejteni, ugyanis vasárnap tartották az első úszószövetségi közgyűlést az új elnök, Bienerth Gusztáv vezetésével és az esemény nem volt vitáktól mentes. A rengeteg szexbotrány átvészelése után Tóth István szentendrei úszóvezető szegezett többtucatnyi kérdést az elnöknek.

Hosszas vita után nem vette a közgyűlés napirendre Gyárfás Tamás tiszteletbeli úszóelnöknek való jelölését, majd szép lassan káoszba fulladt az ülés, ahol már az sem volt tiszta, hogy valóban határozatképesek e, valamint nem túl szabályszerűen Bienerth maga számolta a szavazatokat jelző cédulákat.

Végül Gyárfás Tamás tett rendet, és megkérte a jelen lévőket, hogy 

"Ne egymást gyilkoljátok!".

Négy és fél óra után jutottak el a legfőbb napirendi pont megtárgyalásáig, ahol az elnökségi tagokat választották meg. Tóth István és Kenéz László visszalépett a jelöltségtől. A titkos szavazás során a jelölő listára fel sem került a Bienerth által felkért főpolgármester-helyettes Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Darnyi Tamás, Hornyák Viktor, vagy Zubor Attila korábbi olimpikon. Danks Emesét, a Gyurcsány-kormány szóvivőjét és Rákosfalvy Zoltánt, Borkai Zsolt fideszes polgármester barátját viszont elnökségi taggá választották.

A nyolc órásra húzódó ülésen Bienerth Gusztáv ellen egyre több aggályt fogalmaztak meg, nem támogatták az általa előterjesztett alapszabály-módosítást és megbukott a vezető üzletemberekre épített felügyelő-bizottsági koncepció is.

Ezek után nem tesz jót az elnöknek, hogy a 13 éve sajtófönökként a MÚSZ-nál dolgozó Csurka Gergely is elhagyja a hajót, a közelgő budapesti vizes vb előtt. 

Gergely Csurka

Sziasztok, Már hívtak többen, de mivel mindig is a betűvetés volt az elsődleges, amire úgymond kiváltottam az iparengedélyt, először jöjjön írásban, aminek jönnie kell. A lényeg: a mai nappal...

A távozás okaként facebookon közzétett posztjában azt jelölte meg, hogy Bienerth Gusztáv nem volt hajlandó aláírni a FINA Média Bizottságába történő jelölését

Csurka Gergely, aki már 26 éve van a szakmában nem gondolta, hogy a formanyomtatványok kitöltésén túl mást is kellene tennie a delegálásért, hiszen munkája magáért beszél. Munkatársa az Aquatics Word magazine-nak, a FINA hivatalos lapjának is. Úgy véli, csak azért nem kaphatta meg a jelölést, mert nem "gazsulált" az új elnöknek.

"1993-ban jártam először Európa-bajnokságon, 1994 óta ott vagyok összes világbajnokságon, 1996 óta minden olimpián – muszáj volna könyörögnöm azoknak, akik az elsőre készülnek?"

Keserűen írja, hogy ez pont a budapesti világbajnokság előtt történik, amiért Gyárfás Tamással vállvetve küzdöttek.

Bár a januári személyi változtatások során benntartották Csurkát, elmondta: 

"nem éreztem a bizalmat, és jel volt az is, hogy megvonták az adminjogomat a szövetség Facebook-oldalán, amit egyébként én hoztam létre".

A hétvégi eseményekre annyit reagált, hogy sajnos egyre kevesebben maradnak a szövetségben, akiknek van valami beágyazottsága az úszósportban, és nem hiába tombol az elégedetlenség.