Tizenegy terroristát fognak kivégezni Afganisztánban

Igazságszolgáltatás.

Asraf Gáni csütörtökön írta alá az erre vonatkozó rendeletet, egy nappal azt követően, hogy a kabuli kormányzati negyedben véres merényletet követtek el. Az afgán Tolo TV jelentése szerint a tizenegy terrorista között vannak egykori tálib harcosok, illetve a Hakkáni-hálózat nevű lázadócsoport tagjai. A bejelentést követően a tálibok közleményt adtak ki, melyben megismételték, hogy nincs közük a szerdai kabuli merénylethez, illetve megtorlással fenyegették az afgán kormányt és az igazságszolgáltatási rendszert, ha "akármelyik tálib elítéltnek is baja esik". "A kabuli közigazgatás felelni fog az események kimeneteléért és bármilyen veszteségért" abban az esetben, ha bármelyik tálibnak is bántódása esik - jelentette ki Zabiullah Mudzsahid, a tálib mozgalom szóvivője.

Az afgán titkosszolgálat szerda este kiadott közleménye szerint a Hakkáni-hálózat a pakisztáni titkosszolgálattal (ISI) közvetlenül együttműködve tervezte meg a tartálykocsival végrehajtott robbantásos támadást. Kabul polgármesterének helyettese elmondta: a hatalmas erejű robbanás a merénylet helyszínétől 4 kilométeres távolságban is okozott károkat. A robbanás helyszínéről mintegy 200 kamionnyi törmeléket és hulladékot szállítottak el. Az anyagi kár az első becslések szerint másfél millió dollár lehet - közölte Abdullah Habibzai.

Közben a Tolo News nevű afgán hírügynökség az afgán egészségügyi minisztériumra hivatkozva közölte, hogy a merénylet áldozatainak száma meghaladta a százat, a sebesültek száma pedig elérte a hatszázat. A korábbi híradások legalább 90 halottról, és több mint 460 sebesültről szóltak. Csütörtökön rengeteg ember várakozott a kabuli kórházaknál, hogy hírt kapjanak sebesült rokonaik, barátaik állapotáról.

A támadást a német nagykövetség megerősített kapuja közelében, egy forgalmas csomópontnál hajtották végre a délelőtti csúcsforgalom idején, azonban más fontos környékbeli létesítmények - így a francia és a török nagykövetség épülete - is megrongálódtak. Az áldozatok többsége civil volt, köztük nők és gyerekek. Eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként.