Megszólalt Soros György: Szembe kell szállni Orbán maffiaállamának szemfényvesztésével

A milliárdos véleménycikkben nyilatkozott Orbánról és az Európai Unióról.

Rég nem szólalat már meg Soros György a magyar politikáról, de most megtörte a csendet. Szerinte

„Orbán azon van, hogy politikáját a velem folytatott személyes konfliktusra fűzze fel. Célpontja lettem kormánya kíméletlen propagandakampányának. Saját magát a magyar szuverenitás védelmezőjének állítja be, engem pedig spekulánsnak, aki valami homályos, gonosz összeesküvés keretében azon dolgozik, hogy Európát illegális bevándorlókkal árassza el”.

A 87 éves üzletember úgy véli, hogy a nyílt társadalmak megőrzéséért a népnek küzdenie kell, és az általa támogatott civil szervezetek, valamint az általa alapított Közép-európai Egyetem (CEU) ezt teszik. Kivívják saját demokráciájukat, amit nem lehet exportálni.

„Csodálom a magyarok bátorságát, amellyel szembeszállnak Orbán maffiaállamának szemfényvesztésével és korrupciójával”.

Az EU téves úton jár

Meglepő, de Soros is úgy véli, hogy az Európai Unió poltikája elhibázott és nem "többsebességes" Európára lenne szükség, hanem "többsávosra", ahol "a tagállamoknak szélesebb demokratikus mozgástér jut".

Emellett radikálisan újra kellene építeni az EU-t, ami most kettős kihívással szembesül. Egyfelől van egy külsős fenyegetés, mint

"Vlagyimir Putyin Oroszországa, Erdogan Törökországa, Esz-Szíszi Egyiptomja és az az Amerika, amelyet Donald Trump próbál létrehozni”.

Másfelől jelen van egy belső fenyegetés is, amit az intézményi rendszer bonyolultsága és rugalmatlansága eredményez, ezzel működésképtelenné téve az uniót. Az a felülről szerveződő elv, amivel Jean Monnet az '50-es években útjára indította az integrációt  már nem működik, ezért

„közös erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy az uniós intézmények együttműködhessenek az alulról induló kezdeményezésekkel, és közösen újra megnyerhessék a választók bizalmát”.

Soros a három legfontosabb együttműködési területként jelöli meg 

 - a területi szétesést (Brexit)
 - a menekültkrízist
 - a gazdasági növekedés hiányát.

"Angela Merkelnek igaza volt: a menekültválság elpusztíthatja az EU-t. De feladni nem szabad. Ha erre a problémára sikerül hatékony és értelmes választ adni, abból új, pozitív lendület alakulhat ki."