A szerb bíróság nem engedi a magyar nyelvű egyetemi felvételiztetést

Továbbra sem lesz magyar nyelvű felvételi az Újvidéki Egyetem Jogi Karán.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) pénteki közleményében azt írta, ezek az intézkedések a szerb oktatás egy-egy kudarcát jelenthetik, hiszen a térség egyik meghatározó problémája a fiatalok elvándorlása, amelyet az ilyen döntések meghozatala nagy mértékben felgyorsít. Szerintük ez az intézményi magatartás vezethet oda, hogy ma a kisebbséghez tartozó hallgatókat veszíti el a szerb felsőoktatás, holnap pedig a többségi nemzethez tartozó hallgatókat.

„Aggodalmunkat fejezzük ki az elsőfokú ítéletben megszületett döntés kapcsán, tekintettel arra, hogy a perben hozott ítélet nem egy egyedi jogvita lezárását szolgálja, sokkal inkább egy folyamat kezdetét, amelyben ez a precedens értékű ítélet eltörölheti a kisebbségi nyelven történő felvételi eljárást.”

A HÖOK közölte: hiszik, hogy Szerbia az Európai Unióhoz való csatlakozási szándékával elkötelezett az Unió értékei, így a kisebbségek védelme iránt is, melyeket tettekkel is megerősít. Továbbá bíznak abban, hogy a másodfokú eljárásban a Vajdasági Magyar Diákszövetség által benyújtott kereset értő fülekre talál.

„Továbbra is kiállunk a tagszervezetünk mellett és biztosítjuk őket abban, hogy a jövőben is szakmailag és anyagilag támogatjuk őket. Mindezeken felül, hivatalosan is jelezzük aggályainkat a szerb hallgatói szervezetnek, a Student’s Union of Serbia-nak, továbbá az European Students’ Union-nak.”

Az Európai Parlament egyébként június 13-án tárgyalja majd a szerb uniós csatlakozással összefüggő országjelentést, amit az ilyen és ehhez hasonló magyarellenes lépések igencsak ronthatnak.