CINEMApink: Mintha a kanapéd bevinnéd a moziba

Nemcsak multiplex, nemcsak művészmozi, de a legújabb filmeket kínálja, kulturális tere van és atmoszférát teremt.

Miközben évről évre egyre többen mennek Magyarországon is moziba, azaz a pillanatok alatt letölthető filmek korszakában a moziélményre továbbra is nagy a kereslet, viszonylag egyhangú a piac. Például Budapesten ott vannak a multiplexek, amelyekből a legtöbbet a CinemaCity adja, aztán néhány filmszínház, művészmozi, amelyek pedig sok tekintetben inkább közösségi terek, kulturális pontok, kevésbé a tömegszórakoztatásra rendezkedtek be. Így ha jön valami új, jelen esetben a Mammutba a CINEMApink, akkor természetesen ráirányul minden szem. Megnéztük így mi is.

Áprilisban nyitotta meg termeit a nagyérdemű előtt a Törökországban ismert mozilánc első hazai egysége, és persze az újságírók is rárepültek. Kapott hideget-meleget, voltak bőven mesterségesen felfújt vélemények, és úgy tűnt, hogy sokan mindenhol szálkát keresnek. Aztán szépen elcsendesültek a cikkek, a kritikák elmaradtak, a vetítőgép pedig forog tovább. 

És talán ennek pont az az oka, hogy a CINEMApink kezdettől fogva nem mereven ellenállt a véleményeknek, hanem példaértékű nyitottsággal állt a felmerülő problémákhoz. A Facebook-oldalán a közönséggel való kommunikációt tanítani lehetne, és úgy tűnik, nemcsak kommunikációs téren próbálnak helyt állni, de konkrét változtatásokat is hajlandóak életbe léptetni. De ne szaladjunk előre.

A magam részéről már akkor eladtam a lelkem, amikor megláttam, hogy a minden mozifilm elengedhetetlen kellékének számító nachost olyan tálkában adják, amelyen két kis rekesz is található a két különböző szósz részére. Utálom ugyanis, amikor a vegyes szószt máshol egybeöntik. Ha valaki persze nem ennyire nachos-fetisiszta, annak is hozhat újdonságot a mozi, mert ritka az olyan hely, ahol a kialakítással képesek hangulatot teremteni. Márpedig hangulat az van. 

Van az az érzés, amikor a egy vidéki bevásárlóközpont parkolójába eljön a nagycirkusz, és a teljesen ingerszegény környezetet a cirkuszosok már a bejáratnál egy csapásra átrajzolják a ruhájukkal, a félrehúzott sátorponyvával, majd amikor belép az ember, akkor világot talál a világban. 

Itt is egy kis világ jelenik meg. Nem a reklámdömping dominál, hanem a moziélmény. Még egy kis könyvtárrész is van, ahol a mozi előtt lehet egy kicsit nézelődni. Úgy tudjuk, hogy tervben van kávézó is, és ahogyan például Nagy Ervinnel volt Kincsem-találkozó, úgy várhatóak még amolyan művészmozis élmények is.

A legfontosabb azonban talán a film alatti élmény. Elvileg baromi jó hangzás és képi minőség vár mindenkit, és a vájtfülűek vagy sasszeműek ezt bizonyosan érzékelhetik is, ami viszont mindenkit le fog nyűgözni az a kényelem. 

Kezdjük ott, hogy vannak páros fotelek. Bőrfotelek. Párosak. Azaz össze lehet bújni a kedvesünkkel, mintha csak otthon a kanapén néznénk a filmet, de persze első randinak sem rossz, ha nem választ el minket a kiszemeltünktől egy-egy karfa. Na meg van lábtartós fotel is. 

De a lényeg, hogy tényleg nagyon kényelmes. És van tér a lábainknak. Sokan hiányolták, és látogatásunkkor is probléma volt, hogy nem voltak felszerelve pohártartók a fotelekre, azonban azóta ez is megtörtént. 

És akkor ott van még mindezen túl, hogy június 4-én a határon túli magyarok kedvezményt kaptak, érettségi után pedig a vizsgázók, hogy az esti utolsó filmeket mindösszesen egy ezresért lehet megnézni, és hogy átmenetileg csökkentsék a büfében a várakozási időt, a népszerű menüket egy jegypénztárból is meg lehet venni. Egyedül talán a honlap és a netes foglalás (egyelőre csak telefonon lehet), ami rettentően hiányzik. 

"Laikusoktól jönnek néha a legjobb ötleteket" - felelte Gulyás Balázs, a CINEMApink magyarországi vezetője, amikor a folyamatos fejlesztésekről kérdeztük. A MOKÉP volt vezérigazgatója 15 éve van a filmes szakmában, és mivel eddig forgalmazói szempontból látta a mozis piacot, nagyon örül minden javaslatnak. 

A CINEMApink filozófiáját pedig így foglalta össze: "Ha egy néző bejön hozzánk, akkor abban a másfél órában nekünk ő a legfontosabb, ilyen egyszerű. Érezze nagyon jól magát." Ehhez pedig nemcsak a miliővel és a kényelemmel igyekeznek hozzátenni, hanem például az egyedi munkaruhában látható személyzettel is, amely olyanokból áll, akik többnyire már komolyabb mozis tapasztalattal bíró, közvetlenebb, jobban megfizetett diákok.

Az irány tehát nagyon jó. Érdemes kipróbálni. Főleg, hogy jön majd a Mammut 1-be és a MOM Parkba is, és úgy hírlik, nem állnak meg ennél a három mozinál Magyarországon sem.