Webkamerákkal lehetne gyorsabbá tenni a határátlépést, de Pintér Sándor nem akarja

Szávay István, a Jobbik politikusa az emberek ötletét tolmácsolta a miniszternek, ő azonban nem tervezi megvalósítani.

Szávay még áprilisban szólalt fel az Országgyűlésben azzal kapcsolatban, hogy a fokozott ellenőrzés következtében kilométeres sorok alakultak ki éppen a húsvéti ünnep környékén szinte minden határátkelőnél.

Bár a fokozott ellenőrzés felfüggesztésével mára ezek a legtöbb szakaszon megszűntek, Kárpátaljára kiutazni, illetve onnan Magyarországra jönni évek óta órákba telik az egyes átkelőhelyeken. Pedig ha valahol, akkor Kárpátalján egy gyors határátlépés több szempontból is életmentőnek bizonyulhat - írja honlapján a politikus.

Szávay beszámol róla: a  felszólalását követően többen is megkeresték azzal az ötlettel, hogy – egyeztetve a környező országok illetékes szerveivel – minden határátkelő magyar és szomszédos ország felőli oldalára telepítsen online is nézhető webkamerákat a Kormány. Ezáltal ugyanis jobban tervezhetővé és kiegyensúlyozottabbá válhatna a határátkelés, hisz mindenki időben értesülhetne arról, hogy amely határátkelők felé érdemes és mely határátkelők felé nem érdemes elindulnia. Egyébként ilyen webkamerák néhány helyen, például Záhonynál már most is vannak.

Szávay írásbeli kérdésben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, ő azonban válaszában azt írta, 

a rendőrség a határátkelőhelyek forgalmának webkamerával történő figyelemmel kísérését lehetővé tevő fejlesztést, illetve ehhez kapcsolódó költségvetési forrást nem tervezett.

Ugyanakkor kiemelte, hogy kiemelt célként kezelik a határátkelőhelyek áteresztési kapacitásának fejlesztését. 

"Ez lehet, de továbbra is sajnálatos tény, hogy Kárpátaljáról még e sorok gépelése közben is órákba telik a határátlépés" - jegyezte meg honlapján Szávay.