Dobogón vagyunk a dohányzásban

Rétvári Bence az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában kifejtette: a kormány az elmúlt években számtalan intézkedést tett a dohányzás visszaszorítása érdekében.

Emlékeztetett arra, hogy a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012-es törvény egyaránt korlátozza a dohánytermékek széleskörű hozzáférhetőségét és megjelenését.

A parlamenti államtitkár közölte, az intézkedések eredményeképpen a fiatalok nehezebben juthatnak dohánytermékekhez, azaz a törvény elsődleges célkitűzése megvalósult. Ezzel Magyarország a világon egyedülálló példává lépett elő - tette hozzá.

Kitért arra is: Orbán Viktor kormányfő a dohányzás visszaszorításáért tett erőfeszítésekért 2013-ban megkapta az Egészségügyi Világszervezet díját.

A legutóbbi, 2014-es számok azonban ezt mutatják:

Az államtitkár arról biztosította a jobbikos képviselőt, hogy továbbra is közpolitikai célkitűzés marad a dohányzás hosszú távú visszaszorításának megalapozása a köznevelési intézményekben és az aktív korú lakosság körében, a prevenciót és a leszokást támogató, tényeken alapuló intézkedésekkel.