Ez bizony nem cuki dolog - Kerítést épített Vona Gábor

Nem könnyű munka, de más is kipróbálhatja.

Kissé szeles, de azért kellemes délelőtti időben érkezett a gyöngyösi Új Nap Közhasznú Egyesület felújítás alatt álló kutyamenhelyére Vona Gábor, hogy ismét jobbá tegye kicsit a négylábúak életkörülményeit.

A helyi Jobbik alapszervezet által felajánlott 2 mázsa száraztápot, több rúd szalámit és hatalmas csontokat a telepen élő 120, egykori kóbor kutya fülsüketítő csaholással és látványos izgalommal fogadta. Bundás, a hátsó udvarból magát furfangosan kikommandózó megtermett kuvasz, pedig egyből meg is lógott az egyik méretes csontdarabbal, mellyel Vona Gbor ajándékozta meg.

A pártelnök egyből nekilátott az egyesületi telep területbővítéséhez szükséges kerítés alapjául szánt kövek betalicskázásához, melyben a menhely dolgozói is segítettek neki.

Mint a személyzettől megtudtuk, a gyepmesteri telep 800 négyzetméternyi területtel bővül a közeljövőben, ahol kifutót és kutyaiskolát szeretnének létesíteni, hogy végre állandó bevételhez juthassanak, és ne az alkalmazottaknak kelljen összeadniuk a pénzt például egy ivartalanítás költségeire.

A Jobbik elnökének még a kennelek takarítására is jutott energiája, amihez az egyesület dolgozóitól egy kezeslábast is kapott, hogy ne koszolja össze magát.

A XXI. században az állatvédelem minősége kulturáltsági fokmérő

A munka dandárja után sikerült néhány szót váltanunk Vona Gáborral.
 
 
Nem fél, hogy ismét kutyák közelében került lencsevégre? Biztos megint megkapja majd, hogy ez csak cukiskodás.
 
Nem foglalkozom vele, nem lehet mindenkinek megfelelni.
"Jöjjenek el mások is, hordjanak ennyi követ, és majd meglátják, mennyire 'cuki' dolog ez."
Szerintem én az elmúlt években kellőképpen bizonyítottam, hogy szívügyem az állatok védelme, semmi szükség arra, hogy ezt bizonygassam.
 
Miért fontos ön szerint, hogy megfelelő figyelmet fordítson a magyar politika az ilyen létesítményekre?
 
Az ilyen kérdések kapcsán mindig előkerül a dilemma - amire Lázár János is célzott legutóbb, amikor azt mondta, hogy ő inkább "embervédő", mint állatvédő -, hogy mi a fontosabb: az emberek, vagy az állatok védelme? Én azt gondolom, hogy nyilván az emberek az elsődlegesek, de rajtunk kívül a természetnek van még számtalan csodája, amelybe minden élőlény beletartozik. Számomra épp ezért egy közösség nívóját mutatja, hogy mennyire védi és becsüli a környezetét, mennyire gazdája annak.
"Úgy vélem, a XXI. században az állatvédelem és annak minősége egy fontos kulturáltsági fokmérő."
Ez is része akkor a Jobbik által már hosszú ideje képviselt ökoszociális gazdasági modellnek, melynek koncepciója a Jobbik elvi nyilatkozatában is szerepel?
 
Igen, a természettel való harmonikus együttélésnek ez is mindenképp része. Azt gondolom, hogy az állatoktól sokat kaphatunk, sokat tanulhatunk, és mi is sokat adhatunk nekik.
"Sőt, a mai technológia-vezérelt világban az állatok többet adhatnak és mutathatnak nekünk, mint gondolnánk."

Érdemes emlékezni, hogy a Jobbik elnöke nem először segíti egy kutyamenhely munkáját:

Álruhás Országjárás: Vona a kutyamenhelyen

Az Álruhás Országjárás keretében, Vona Gábor egy Ózd melletti kutyamenhelyen dolgozott egy napot. Munkatársa Egyed Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője volt. A mintegy száz kutyát ellátó telepen nagyrészt olyan kutyák élnek, akik fizikailag és lelkileg is nagyon rossz állapotban vannak.alfahir.hu