Vádat emeltek a muszlimok közé hajtó angol merénylő ellen

Terrorizmus indítékával elkövetett gyilkosság.

A Scotland Yard pénteki bejelentése szerint a furgon vezetőjét, a 47 éves Darren Osborne-t terrorizmus indítékával elkövetett gyilkossággal és gyilkossági kísérlettel vádolják. 

Osborne hétfő hajnalban az észak-londoni Finsbury Park mecsetjének tagjai közé hajtott. A támadás akkor történt, amikor a mecset közösségének tagjai a ramadán böjtjét követő éjszakai imádságról távozóban éppen elsősegélyben részesítették egy társukat, aki rosszul lett, és később meghalt.

Az első beszámolókból nem derült ki egyértelműen, hogy az áldozat, az 51 esztendős Makram Ali egészségi okokból, vagy a támadás következtében vesztette életét, de a Scotland

Yard pénteki közleménye szerint a gázolásos merényletben számos sérülést szenvedett, és ez okozta halálát. A furgon vezetőjét a közösség tagjai feltartóztatták, és a rendőrség őrizetbe vette. A Scotland Yard korábbi közleménye szerint vizsgálják Osborne elmeállapotát is. A hétfő hajnali merénylet volt március óta a negyedik terrorcselekmény Nagy-Britanniában.

Március 22-én egy magányos támadó, az 52 éves Khalid Masood bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni parlament mellett ívelő Westminster híd zsúfolt járdáján, ezután kiszállt, és megkéselte a parlament bejáratát őrző rendőrök egyikét, aki életét vesztette.

Ennek a merényletnek a meggyilkolt rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A parlament fegyveres őrsége a támadót agyonlőtte. Májusban egy manchesteri popkoncert helyszínén egy öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott, 22 embert, köztük hét gyermeket megölve.

Június elején három terrorista egy furgonnal a London híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt. Ebben a támadásban heten életüket vesztették, 48-an megsérültek.

A kiérkező fegyveres rendőri egység a három merénylőt az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte. A Finsbury Park mecsetjének imámja volt két évtizede a gyújtó retorikájáról hírhedt hitszónok, Abu Hamza el-Maszri, akit azonban saját közössége távolított el a mecset éléről 2003-ban.

Az egyiptomi születésű Abu Hamzát 2006-ban hét év fegyházra ítélték Nagy-Britanniában, egyebek mellett fajgyűlölő ideológia terjesztése és erőszakra felbujtó prédikációi miatt. A brit hatóságok Abu Hamzát 2012-ben kiadták az Egyesült Államoknak, ahol terrorizmus vádjával két éve életfogytiglani börtönre ítélték. Hamza tevékenységét annak idején a Brit Muszlim Tanács több nyilatkozatban is elítélte.