Pedofília miatt vádat emeltek a Vatikán kincstárnoka ellen

A bíboros - aki a szentszék gazdasági titkárságának prefektusa és mint ilyen Ferenc pápa pénzügyi főtanácsadója - a legmagasabb vatikáni tisztségviselő, aki ellen vádat emeltek a katolikus egyház évtizedekre visszanyúló pedofil ügyeinek botránysorozatában.

A 76 éves bíboros 1971-től szolgált papként a százezer lakosú ausztráliai Ballarat városban, később Melbourne, majd Sydney érseke volt, és Ferenc pápa 2014 februárjában nevezte ki a Vatikán teljes pénzügyi működéséért felelős gazdasági titkárság prefektusának.

Pellt hosszú évek óta azzal gyanúsítják, hogy melbourne-i és sydney-i érseksége idején félrekezelte a papság pedofil ügyeit, de az utóbbi években ő került a nyomozások középpontjába, és többen személyesen is megvádolták ellenük gyermekkorukban elkövetett nemi erőszakkal.

Tavaly február végén Rómában tanúként hallgatték meg Pellt, aki tagadta, hogy tudomása lett volna a paptársai vagy az alárendelt papok által gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélésekről. Ugyanakkor elismerte, hogy az esetek idején "ösztönösen" az egyház "szégyentől való megvédése" volt a cél. Római meghallgatása utolsó napján George Pell személyesen is találkozott 16, ma már felnőtt férfi áldozattal és családtagjaikkal, és a találkozó után úgy nyilatkozott:

"Ha a volt áldozatok közül csak egy is öngyilkosságot követett el, már az is túl sok volt!"

Meghallgatása során úgy fogalmazott, hogy "nem lehet védeni a védhetetlent".

"A katolikus egyház hatalmas kárt okozott és a hívőknek csalódást a papok által elkövetett szexuális visszaélések kezelésében"

- mondta. Ugyanakkor "egyéni tévedésnek, egyéni kudarcnak" nevezte az egyes papok által gyermekeken elkövetett erőszakot.

Most az ő „egyéni tévedésével” és „egyéni kudarcával” bővült a Vatikán botránysorozata.