Macron már istennek képzeli magát: Jupiterként uralkodna

Ha Trump "instabil", akkor nehéz eldönteni, milyen jelzővel illessük francia kollégáját.

Emmanuel Macron elég szokatlan összejövetelt tartott hétfőn Versailles-ban, XIV Lajos palotájában, a francia parlament 925 képviselőjének társaságában. Már maga a helyszínválasztás és a körülmények is szokatlannak minősíthetők, hiszen a hasonló gyűlésekre eddig többnyire csak vészhelyzetek során adódott példa.

Macron, a római főisten?

A Reuters beszámolója szerint Macron saját megfogalmazása alapján "Jupiterként" tervez kormányozni, ami annyit tesz, hogy egy

"távoli, méltóságteljes alakként" irányítja majd a politikát, "mint a római főisten, aki kellő súllyal mérlegeli ritka kijelentéseit".

A bizarr megfogalmazás máris parádés kritikaáradatot és élcelődést vont maga után a francia sajtóban, de a törvényhozás tagjai is értetlenül távoztak a többek szerint is meglehetősen furcsa "isteni kinyilatkoztatásról", ahol Macronnak többek között sikerült megfenyegetnie a képviselőket, miszerint,

ha a törvényhozás nem támogatná az általa megálmodott reformokat, akkor a parlamentet megkerülve, népszavazáson viszi majd keresztül akaratát.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a III. Napóleon módszereire hajazó intézkedés mellett esetleg villámmal is sújtaná-e a renitenskedő honatyákat, de az ifjú elnök talán még azt sem tartaná túlzásnak...

Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke a Reutersnek az eseményről nyilatkozva elmondta:

"Kilépve sem lettünk okosabbak, mint amikor bementünk."

Ezzel arra utalt, hogy Macron a fenyegetőzésen és az eurofil lózungokon kívül szerinte sem mondott túl sok konkrétumot arról, mire is számíthatnak tőle a franciák, amikor parlamenti reformról, vagy a szükségállapot feloldását lehetővé tevő új terrorellenes intézkedésekről beszél.

A hírügynökség idézte Nicole Coulbaut kommunista aktivistát is, aki szerint

"Macron kihívást jelent a demokráciára nézve", mivel "szerinte nem a parlament, vagy az emberek kormányoznak, hanem ő, Jupiter".

"Túl összetett" észjárás

Macronnak a versailles-i stand up előtt is sikerült komoly szemöldökráncolást kiváltania a francia polgárokból, amikor szakítva a szokásjoggal, előre lemondta a július 14-ei állami ünnepen szokásos elnöki sajtótájékoztatót.

Szóvivője ekkor ezzel indokolta a hagyományos esemény elmaradását:

"Macron észjárása túl összetett az újságírókkal való kérdezz-felelek játékhoz."

Nos, a frissen diagnosztizálható Jupiter-szindróma tükrében ez nem is tűnik annyira rendszeridegen gondolatnak...

Macron: arányos választási rendszer és kevesebb képviselő

"Egy kisebb, de eszközeiben megerősített parlament olyan törvényhozás, ahol a munka folyamatosabb. Egy olyan parlament, amely jobban dolgozik" - fogalmazott programbeszédében az új francia elnök a kongresszus, azaz a parlament két háza, a nemzetgyűlés és a szenátus együttes ülésén a versailles-i kastélyban.Emmanuel Macron szerint "a népképviselet befejezetlen küzdelem" Franciaországban, ezért kampányígéretének megfelelően arányosabbá kívánja tenni a választási rendszert a kisebb pártok demokratikusabb képviselete érdekében.