Macron: arányos választási rendszer és kevesebb képviselő

"Egy kisebb, de eszközeiben megerősített parlament olyan törvényhozás, ahol a munka folyamatosabb. Egy olyan parlament, amely jobban dolgozik"

 - fogalmazott programbeszédében az új francia elnök a kongresszus, azaz a parlament két háza, a nemzetgyűlés és a szenátus együttes ülésén a versailles-i kastélyban.

Emmanuel Macron szerint "a népképviselet befejezetlen küzdelem" Franciaországban, ezért kampányígéretének megfelelően arányosabbá kívánja tenni a választási rendszert a kisebb pártok demokratikusabb képviselete érdekében.

A francia elnök jelezte, hogy ötéves mandátumát három elv fogja vezérelni: a hatékonyság, a képviselet és a felelősség.

Véget ér a rendkívüli állapot

"Visszaállítom a franciák szabadságát a rendkívüli állapot feloldásával ősszel, mert a szabadság egy erős demokrácia létének a feltétele"

 - jelentette ki Macron.

Hozzátette, hogy a rendkívüli állapot feloldását megelőzően a parlament új terrorelhárítási intézkedéseket fog elfogadni.

Az elmúlt másfél év hatodik terrorhárítási törvényében a rendőrség hatásköreinek megerősítését szolgáló intézkedések az elnök megfogalmazása szerint "bírói ellenőrzés alatt, a szabadsághagyományaink és az alkotmányos követelmények teljes és állandó tisztelete mellett" lesznek végrehajthatók.

Európai vágyak

Macron egyik fontos céljának tartja, hogy újjáélessze az Európa iránti vágyat, amely "a bürokratikus túlburjánzásban meggyengülve irányt vesztett".

"A most véget ért évtized kegyetlen évtized volt Európa számára. Válságokat kezeltünk, de közben elvesztettük az irányt. Én határozottan hiszek Európában, de nem tartom igazolhatatlannak a szkepticizmust."