Az ösztöndíjak emelése is hozzájárulna a fiatalok itthon tartásához

Rövidtávon az ösztöndíjak emelése, hosszú távon a bérunió lehet a megoldás a kivándorlásra.

Egyre fiatalabb korosztályt és egyre több ember fogalmazza meg elvándorlási szándékát, amelynek katasztrofális következményei lehetnek hazánkra nézve - írja közös közleményében Dúró Dóra, a párt szakpolitikusa és Farkas Gergely, a Jobbik IT elnöke.

A Jobbik szerint ezért égetően szükséges a felsőoktatási ösztöndíjak azonnali, jelentős mértékű emelése, és hosszú távon a béruniós kezdeményezésük jelentheti az egyik megoldást.

Az Eurostat és a KSH adatai alapján is elmondható, hogy több mint félmillióan dolgoznak magyarként külföldön, sőt nyolc év alatt annyi honfitársunk születik más országokban, ahányan egy év alatt itthon. 

Az ellenzéki párt kétségbeejtőnek találja ezt a helyzetet, és a kormány felelőtlen hozzáállását, amikor a probléma súlyát igyekeznek csökkenteni, vagy szimpla kalandvágyról beszélnek.

A Jobbik megoldási javaslatai között szerepel egy olyan oktatáspolitikai alapvetés kidolgozása, amely jelentős mértékű hallgatói ösztöndíjemelést és oktatói fizetésemelést jelent a felsőoktatásban, bérlakás-építési programmal segítené a fiatalok életkezdését, és a béruniós kezdeményezés megvalósulásával hosszabb távon is csökkentené az elvándorlás.