G20: Putyin bizakodó, Merkel örül, Macron szervez

Befejeződött a G20-csúcs. Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy értékelt, hogy sikerült munkakapcsolatot létesítenie Donald Trump amerikai elnökkel, és jó oka van azt hinni, hogy legalább részleges együttműködés jöhet létre Washingtonnal. Az orosz elnök elmondta, hogy a kiberbiztonság területén közösen lépnek fel az amerikaikkal. Putyin üdvözölte az Egyesült Államok tervezett cseppfolyósított gázszállításait Európába, ugyanakkor megjegyezte, hogy az orosz gáz előnyben van az alacsonyabb termelési és szállítási költségek miatt, de az USA megjelenése a kontinens energiapiacán egészséges versengést teremt.

Emmanuel Macron bejelentette, hogy két évvel a párizsi klímaegyezmény aláírása után december 12-re újabb csúcstalálkozót hív össze az éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében. A francia államfő azt reméli, hogy meg tudják győzni Donald Trump elnököt, változtassa meg a klímaváltozásról alkotott véleményét. Trump június 1-jén jelentette be, hogy az Egyesült Államok kilép a Párizsban aláírt nemzetközi klímavédelmi egyezményből.

Angela Merkel örül annak, hogy az Egyesült Államokat kivéve,  a  G20-csúcs összes tagja egyet ért abban: a párizsi klímamegállapodás visszafordíthatatlan. A német kancellár védelmébe vette azt a döntést, hogy a csúcs helyszínéül Hamburgot választották, és úgy vélte, a rendőrség mindent megtett a konferencia biztonságáért. Egyúttal a legélesebben elítélte a kikötővárosban elszabadult erőszakot, és ígéretet tett arra, hogy a kormány átgondolja, milyen segítséget tud adni az összecsapások áldozatainak, és milyen kártérítésben részesítheti Hamburgot az elszenvedett károkért.