Éreztették, hova kéne osztani a pénzt - kirúgták a mentorokat, akik komolyan vették a feladatukat

61 mentort képzett az állam, de a próbaidő végén 21-et váratlanul kirúgtak.

A „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” egy olyan projekt, melynél az uniós pénzt nem ingatlanfejlesztésekre, gazdasági beruházásokra költik, hanem közösségfejlesztésre, a helyi demokrácia és a civil szféra újjáélesztésére.

Az elvárás az volt, hogy a mentorok, akiket szakértelem és szakmai elkötelezettség alapján válogattak össze, 6,6 milliárd forintot osszanak szét, amiből 360 településen kell elindítani kulturális, szabadidős vagy akár közbiztonságot szolgáló kezdeményezéseket.

A 24.hu-nak nyilatkozó, kirúgott mentorok azt állítják, a színfalak mögött a politika már eltervezte, hogyan kellene elkölteni ezeket a pénzeket.

"Egy darabig úgy éreztük, hülyének néznek minket, amikor bizonyos helyeken előálltunk az ötleteinkkel, aztán lassan leesett, hogy miért"

- nyilatkozta az egyikük.

Állítják: rövid idő alatt számos jelezést kaptak arról, hogy a polgármestereknek, helyi pártvezetőknek már megvannak a saját elképzeléseik, milyen rendezvényeket, eseményeket finanszírozzanak az uniós forrásokból.

Azt is éreztették, hogy nem szeretnék, ha ezeket az elképzeléseket bárki megpróbálná keresztezni, különösen nem a 2018-as országgyűlési választás előtt.

Akinek ez nem tetszett, mehetett: a program mentorainak harmadát váratlanul kirúgták.

Cseri Miklós, a Skanzen igazgatójának, az EMMI korábbi kultúráért felelős helyettes államtitkára a 24.hu kérdésére reagálva azt mondja, szakmai és személyiségi szempontok szerint értékelték a mentorok tevékenységét és a próbaidő lejártát megelőzően több mentor esetében olyan döntés született, hogy megszüntetik szerződésüket.

A mentorok azonban azt állítják, hivatalosan szakmai vagy személyiségbeli alkalmatlanság miatt bocsátották el őket, pedig néhány nappal korábban még dicséreteket kaptak a vezetőktől.

(fotó: cselekvokozossegek.hu)