2017. 07. 16. 15:32

Hitler szelleme még mindig kísért

Nem csitulnak a kedélyek Hitler szülőháza körül. A tulajdonos a strasbourgi emberi jogi bíróságig is elmenne, amiért az osztrák állam kisajátította az ausztriai Braunauban található épületet.

Tavaly arról szóltak a hírek, hogy földdel teszik egyenlővé Adolf Hitler szülőházát, mert az osztrák állam szeretné elejét venni annak, hogy az épület nemzetiszocialista zarándokhely legyen.

Felmerült ugyan az átalakítás lehetősége is, ami ellen viszont az az érv szólt, hogy a náci eszméket vallókat egy kis átépítés nem tartana vissza attól, hogy a felső-ausztriai Braunau am Inn-be járjanak megemlékezni a Hitlerről.

Az eredeti tulajdonos örökösei 1952-ben kapták vissza a házat, amit aztán húsz évvel később kezdett bérelni az állam. 2011 óta az épület tulajdonjogát is próbálják megszerezni elsősorban azért, hogy azt ne vehesse meg olyan, aki vonzódik a nemzeti szocialista eszmékhez.

A Strassbourg-hoz forduló tulajdonos azonban nem eladni, hanem továbba is kiadni szerette volna a házat, így az osztrák kormány év elején a kisajátításról határozott. 

Míg a baloldali pártok ezt kifejezetten akarták és üdvözölték,

az Osztrák Szabadságpárt szükségtelen és eltúlzott lépésként értékelte a döntést.

A kisajátítás ellen küzdő tulajdonos ebben a házban nőtt fel, utána is sokáig itt élt, ezért kötődik az épülethez.