Pharaon olyannyira jól érezte magát Magyarországon, hogy honosítását kezdeményezte

Az Orbán Viktor testőrségét is ellátó TEK igazgatója Demeter Márta független országgyűlési képviselő érdeklődő kérdésére válaszolt, amely az Indexen jelent meg.

Hajdú leveléből kiderül, tavaly februárban honosítási kérelmet nyújtott be a Bevándorlási-és Állampolgársági Hivatalnál (BÁH) Ghaith Pharaon, ami azért is különös, mert a BÁH-nál lévő iratokban nyoma sincs annak, hogy Pharaon honosítási kérelmet nyújtott be a hivatalba. Demeter Márta egyébként a Hivatalban és a Külügyminisztériumban is betekintett a Pharaon-iratokba.

Két eset lehetséges: vagy a TEK tudja ezt rosszul, vagy a BÁH titkolta el eddig ezt az egyébként nem mellékes információt. Az Index szerint az utóbbi a valószínűbb.

Már csak azért is, mert Hajdu leveléből az is kiderül, hogy a BÁH a honosítási kérelem benyújtása után azért kereste meg a TEK-et, hogy állásfoglalást kérjen tőlük. Akárcsak akkor, amikor Pharaon 2014 novemberében tartózkodási engedélyt kért a BÁH-tól, majd egy évvel később annak meghosszabbítását. Másrészt Demeter Márta már korábban arról beszélt az Indexnek, hogy amikor a BÁH-nál betekintett az iratokba, akkor az volt a benyomása, hogy azok hiányosak.

Az ugyanakkor nem derült ki, hogy mi lett a sorsa a honosítási kérelemnek, ugyanis erre vonatkozó adatok nem állnak rendelkezésre - de elviekben akár a magyar állampolgárságot is megkaphatta Gahith Pharaon.