A lila-fehér szurkolók üzenik az Újpest FC tulajdonosának: „Sírni fogsz!”

Roderick Duchatelet nem enged, végleges az új logó. A szurkolók a harcot választják.

A belga tulajdonos a fejlődés zálogának tartja az új logót

„Mindenképpen szerettük volna, hogy egy egyedi mez legyen a miénk. Én nagyon remélem, hogy a játékosaink büszkén fogják viselni, és nagyon szép eredményeket fogunk benne elérni”

- mutatta be a szurkolók által vitatott új logóval ellátott lila-fehér mezt Gyarmati Eszter ügyvezető igazgató a csütörtöki sajtóreggelin. Az új mez egyedi tervezésű, katalógusból sem választható, kizárólag a klub értékesítheti.

„Ez már egy végleges döntés, megváltoztattuk az új logót, nincs már visszaút”

- jelentette ki Roderick Duchatelet klubtulajdonos. Azzal érvelt, nem először változik az Újpest címere, és nem is ez az első alkalom, hogy ilyen drasztikusan, már évekkel ezelőtt tervezték a logócserét. A belga szerint sok oka van annak, hogy leváltották a régi címert.

„Ahhoz, hogy a klub tovább fejlődjön és előrehaladjon azon az úton, ami a filozófiánk, ahhoz szükséges volt a változtatás”

- mondta. Azt is hozzátette, hogy „külsős szereplők” visszaéltek a régi címerrel, és az ezzel ellátott termékeiket árusították a stadion parkolójában, megkárosítva így a klubot, miközben ő több száz millió forintot invesztál évről-évre az újpesti labdarúgócsapatba. Ugyanakkor elindult az ÚFC utánpótlás akadémiája is, amit nehéz volt megkülönböztetni az UTE akadémiájától. Roderick Duchatelet ezekre az indokokra hivatkozva nagyobb kontrollt szeretne a klub körül.

Duchatelet azt mondta tárgyalna a szurkolókkal, de mégsem mindenkivel

A sajtóreggelire bár nem jutottak be a lila-fehér szurkolók, a belga tulajdonos így is hallhatta a véleményüket, mint ahogy a jelenlévő újságírók is.

„Buzi belga! Gyarmati takarodj! Nem kell a címer! Roderick takarodj!”

- skandálták a bejáratnál várakozó szurkolók.

Duchatelet azt mondta: számítottak az ellenállására, de szerinte nagyon fontos különbséget tenni a tüntetők és a támogatók között.

„Nagyon sok olyan szurkolónk van, akik nem vesznek részt ebben a nyílt tüntetésben”

- állította a belga. Azt is hozzátette, hogy a tüntetők erőszakosak és ezzel a megnyilvánulással „megfélemlítik” azokat a szurkolókat, akik nem emelik fel a hangjukat, vagy egyetértenek az új logóval, ezáltal pedig távol tarthatják őket a stadiontól és a mérkőzésektől. Arról is beszélt, hogy egyetért az MLSZ fegyelmi döntésével, a felfüggesztett stadionbezárással, amiért az NB I első fordulójában a szurkolók melegebb éghajlatra küldték a paksi vendégszektorban. Duchatelet szerint az ilyen viselkedés nem tolerálható. Hozzátette: mindig lesz tüntetés és meg is érti a tüntetők álláspontját a címerváltoztatással kapcsolatban, de ebben a formában nem tudja elfogadni. Az egyik legjobb szurkolótábornak nevezte az újpesti drukkereket, és arra biztatta a tüntetőket, hogy inkább álljanak be a csapat mögé.

Az Alfahír több kérdést is feltett a belga klubtulajdonosnak. Lapunk azt szerette volna megtudni, hogy a két héttel ezelőtti békés szurkolói demonstráción megfogalmazott kérdésekre és követelésekre válaszolt-e, illetve ha nem, fog-e válaszolni a klubvezetés. Továbbá azt is megkérdeztük, hogy a szurkolókat miért nem vonták be előzetesen a címerváltoztatás ügyébe.

Roderick Duchatelet elismerte, hogy nem egyeztettek a szurkolókkal, de megvolt a lehetőségük arra, hogy három verzió közül választhassanak. Ismét elmondta, hogy a fenyegetőző, nem szalonképes állapotban lévő tüntetőkkel nem hajlandó tárgyalni. Az Alfahír felvetette, hogy a szavazáson azok is dönthettek az új logóról, akik nem tartoznak az újpesti táborhoz, a klubtulajdonos erre úgy felelt: „több szem többet lát”, mindenki kapott lehetőséget, hogy azt válassza ki, ami tetszik neki, nem csak az Újpest szurkolói. Az új logóval ellátott termékek szurkolói bojkottjára is felhívtuk a figyelmét, de Duchatelet nem aggódott miatta, és az értékesítés kontrollálhatóságát hangsúlyozta.

A sajtóeseményen részt vett az újpesti labdarúgócsapat két játékosa, Litauszki Róbert és Simon Krisztián is. Mindketten már az új mezt viselték. Láthatóan kényelmetlenül érték őket a címerváltoztatással kapcsolatos újságírói kérdések. Csupán annyit hangsúlyoztak, hogy ők a teljesítményükkel szeretnének a szurkolók mellé állni, az új logóról senki nem kérdezte meg őket előzetesen, de az ő feladatuk, hogy a játékra koncentráljanak.

A belga tulajdonos állítása szerint naggyá szeretné tenni a klubot, a bajnokság éléről és nemzetközi szereplésről álmodozik, a vasárnapi Újpest-Fradi derbire pedig tízezer szurkolót vár, de nem biztos, hogy örülni fog annak, amire a szurkolók készülnek.

Szurkolók: „Elkezdünk radikalizálódni”

A sajtóreggeli után a szurkolók kemény magja mondvacsinált kifogásnak nevezte azt, hogy a belga klubtulajdonos erőszakos tüntetőknek állította be őket, így utasítva el a velük való párbeszédet.

„A címer megváltoztatása óta semmilyen radikális lépést nem tettünk, semmilyen erőszakos megmozdulás nem volt, mindegyik békésen zajlott. Azt, hogy nyíltan beleszarik a szánkba, azt nem fogjuk elfogadni soha!”

- nyilatkozta az Afahírnek az egyik lila-fehér drukker.

A szurkolók azt is elmondták, a két héttel ezelőtti tüntetésükön megfogalmazott kérdéseiket nem vették át, azokra nem kaptak választ, de már nem is számítanak rá, szerintük semmibe veszik a szurkolókat. Az UTE hozzáállását is kritizálták, mert néhány közleményen kívül semmit sem tettek, hogy megvédjék a klub hagyományos címerét.

„Le lettünk hurrogva, most akkor elkezdünk radikalizálódni”

- jelentette ki egy törzsszurkoló, aki azt ígérte, hogy a tüntetések és a megnyilvánulások a sajtó felé mindennaposak lesznek. A vasárnapi derbire pedig üzenetértékű koreóval készülnek.

Visszautasították azt is, hogy bárki meg lenne félemlítve, nem is tudnak olyanról, akinek az új logó tetszene. Ugyanakkor tudnak olyan internetes bérkommentelőkről, akiket a klub felvett és az új logó mellett anonim módon kommentálnak a Facebook-oldalakra, illetve fórumokra.

„Ott volt több ezer ember a két héttel ezelőtti, szombati demonstráción, a tulajdonos úr tüntetőnek nevez minket, holott gyerekkorunk óta kijárunk ide. Amikor még azt se tudta, hogy ez a klub létezik, mi már itt voltunk. Fiataltól-öregig, minden generáció azt vallja, hogy ez a tradíció meggyalázása”

- nyilatkozta portálunknak egy másik dühös szurkoló.

Arról is megvolt a véleménye a drukkereknek, hogy a klubvezetés azzal érvelt, az Újpest történelme során többször is megváltozott a címer. Szerintük ez mellébeszélés, „a Rákosi-rendszerben változott a címer úgy, hogy nemkívánatos legyen”.

Azzal kapcsolatban, hogy az Újpest sikeres csapat lesz, illetve modern klubot akarnak építeni, a lila-fehér drukkerek emlékeztettek rá: a belga tulajdonosnak erre hét éve volt, de nem látják az eredményeket, sőt, az Újpest most éli a legrosszabb időszakát.

Újpest-Fradi előtt Lipcsei Petiékkel mi le akartuk szaggatni egymás fejét

Tegnap a Szusza Ferenc stadionnál tartott tüntetésen szólaltál fel. Mikor voltál utoljára bent, a lelátón, meccsen?- 2014 szeptemberében, a derbin. 2-1-re nyertünk a Fradi ellen. - Nem ma volt. Most mit jelentett számodra, hogy a kialakult helyzetben a szurkolók megkerestek?

Az Alfahír szerette volna megszólaltatni Gyarmati Esztert is, mivel a szurkolók neki tulajdonítják a címerváltoztatás bűnét. Az ügyvezető igazgató azonban elhárította kérdésünket, de távozva belefutott a szurkolókba, akikkel egy rövid, de annál feszültebb beszélgetést folytatott le. A lila-fehérek törzsszurkolói közül végül hárman Roderick Duchatelettel is leülhettek egyeztetni, de lényegi változás nem állt be az álláspontokban. A belga tulajdonos ragaszkodik az új logóhoz, fenntartja érveit. Szerinte a drukkereknek két választása van, vagy szurkolnak, vagy harcolnak tovább. Utóbbira készülhet Duchatelet, aki a szurkolók szerint három év után újra sírni fog. Az is biztos, hogy a vasárnapi derbin nem az Újpest és a Ferencváros mérkőzésén lesz a fő hangsúly. A belga tulajdonos határozott abban a kérdésben, hogy ha rendbontás történik, akkor bezárják a stadiont. Ugyanakkor a szurkolók elkötelezték magukat amellett, hogy bármi áron képviselni fogják álláspontjukat a tradícióik védelme érdekében.