Ígéretcunami az időseknek

Ha beváltották volna, a magyar nyugdíjasok lennének a legboldogabbak a világon.

2,477 millió - ennyi nyugdíjas élt Magyarországon 1989-ben. Az adott év januárjában a statisztikai adatok szerint a koruk alapján ellátásban részesülők 32 százaléka 3-4000, míg 33 százalékának 4-5000 forint között volt az alapnyugdíja.

Az öregségi nyugdíj átlagos összege napjainkban 110 468 forint.

A nagyjából kétmillió nyugdíjas több mint fele 100 ezer forintnál kevesebből próbál megélni, meghaladja a 74 ezret azoknak a száma, akiknek havonta 50 ezer forintnál is kevesebből kell a rezsit, a gyógyszereiket és az alapellátásukat kigazdálkodniuk.

Ingyen repülőjegyet a nyugdíjasoknak!

A rendszerváltás utáni időszak első évei milliók számára okoztak óriási csalódást. A legminimálisabb védelem nélkül engedték be a nyugati tőkét az országba, ami átvette az uralmat az ipar és a piacok felett is. Négy év alatt másfélmillió ember vált munkanélkülivé. Az ipari termelés 30, az agrárszektor teljesítménye 40 százalékkal esett vissza. A KGST összeomlása pedig még inkább beszűkítette az ország mozgásterét. 

Az 1990 előtti szociális biztonság érzete eltűnt az emberekből. Erre épült 1994-ben a szocialisták kampánya Horn Gyulával, aki a választások szempontjából eredményesen élesztette fel a kádári nosztalgiát a szavazókban. 

A Fidesz is erőteljes vállalásokat tett a kampányban. Orbán azt ígérte, hogy a Fidesz garantálja, hogy a 75 éven felüliek, valamint a minimális nyugdíjból élők részére megőrzik a nyugdíjuk reálértékét. A szocialisták kerültek hatalomba, válságkormányzásba kezdtek, hogy a külső és belső adósság csökkentésével növeljék az ország tőkevonzó képességét. 

Ezt a manővert a Bokros Lajos nevével fémjelzett megszorító csomaggal érték el, ami a szociális kiadások brutális lefaragását jelentette. Az infláció miatt a nyugdíjak sokat veszítettek vásárlóértékükből. 

Az 1998-as kampányban már hiába ígért Horn Gyula rengeteg támogatást az időseknek: ingyenes vonatjegyeket, főszezonon kívül fizetés nélküli utazást a Malév járatain a 65 évnél idősebbeknek, a baloldal elbukta a választásokat. 

19 ezer forint

2002-ben a szocialisták Ron Werber irányításával alaposan kiélezték a generációk közötti feszültséget. A leghangsúlyosabb vállalása az volt az MSZP-nek, hogy visszaadja a nyugdíjasoknak a Fidesz által elvett 52 milliárd forintot, vagyis minden jogosult kap 19 ezer forintot. 

Az ígéretet megfejelték azzal is, hogy az özvegyi nyugdíjakat 50 százalékkal növelik és visszaállítják a nyugdíjemelés lehetőségét. A szív- és érrendszeri betegségben, csontritkulásban szenvedőknek ingyenes gyógyszert kínáltak a szocialisták.

Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje bedobta a 13. havi nyugdíj bevezetését is a kampányban.

A baloldal választási győzelme után beteljesítette a költségvetésben fedezettel nem rendelkező vállalásokat. 

2006-ban a Fidesz igyekezett rálicitálni az MSZP-re és Orbán Viktor Egerben megpendítette a 14. havi nyugdíj bevezetését. Ám, Gyurcsány így is újrázni tudott. 

2008-ban a gazdasági válság elmélyülésével a 13. havi nyugdíjra jogosultak körét szűkítette le drasztikusan az MSZP-SZDSZ kormány. 

2009-ben a Bajnai-kormány eltörölte a 13. havi nyugdíjat. 

Koporsópénz és Erzsébet-utalvány

2010-ben a Fidesz elszámoltatást és szociális biztonságot is ígért. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila büntetőjogi védelemmel kampányolt az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények esetében és bejelentette, hogy kormányzása esetén az özvegyen maradók egyszeri 75 ezer forintos támogatást, koporsópénzt kapnak.

A Fidesz újrázni tudott 2014-ben. Bár lehetősége megvolt, de az Orbán-kormány sem a szocialisták által elvett 13., sem az Orbán által belengetett 14. havi nyugdíjat nem adta oda az időseknek. 

Azt több kutatócég is rögzítette, hogy a nyugdíjasok korosztályában a szocialistáknak a kormánypártokhoz hasonlóan nagy a bázisa még mindig.

A kormány intézkedése a 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány karácsony előtti rohamtempóban történt kiosztása egyértelműen annak szólt, hogy a Fidesz növelni akarja a támogatottságát az idősek körében. 

A jövő évi választás előtti ígéretcunami is leginkább a nyugdíjasokra zúdul. Gyurcsány DK-ja a 150 ezer forintos alapnyugdíj bevezetésével csábítja a voksolókat, az MSZP a háziorvosok által felírható vényköteles gyógyszerek ingyenessé tételével, a 13. havi nyugdíj visszaállításával igyekszik a lehető legtöbb időst megszólítani. 

A kormánypártok soron kívüli nyugdíjemelésről, nyugdíjprémimumról beszélnek. Nemsokára megérkeznek az időseknek szánt laptopok és az internet is. Újabb skype nagymamákkal és nagypapákkal bővülhet a kör, akik egy kamerán át figyelik külföldön élő gyermekeik és unokáik életét. Ja, és a korteskedő pártoknak már ki sem kell menni közéjük, elég lesz dobni egy e-mailt nekik: 

szavazz rám!