Minél előbb be kell avatkozni az albérletpiacon

Halaszthatatlan az albérletpiac helyzetének rendezése. Elfogadhatatlan, hogy egy egyetemistának 100-150 ezer forintnyi kiadást jelent a lakhatása -  mondta Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Halaszthatatlan a feladat az albérletpiacon. A Jobbik elképeszőnek tarja, hogy a kormányzat továbbra sem lép ezügyben, ezzel rettenetes helyzetbe hozva a magyar fiatalokat, középkorúkat és idősebbeket egyaránt - fogalmazott a képviselő.

Z. Kárpát Dániel felvázolta pártja a problémára kidolgozott javaslatcsomagát, ami három pilléren alapszik.

Egyrészről egy állami hátterű bérlakásépítési programot szeretnének kivitelezni, amely javaslatuk már a 2014-es választási programjukban is szerepelt. Mivel a statsztikák szerint a budapesti és a nagyvárosi kiadó lakások piaca heterogén, a hiányövezetekre kellene koncentrálni és ott felhúzni ezeket az épületeket, akár a közmunkaprogramban dolgozók bevonásával.

Másrészt azonnal szabályoznák az online lakás- és szobakiadó rendszert, ahol elképesztő visszáságokkal lehet találkozni. Az online lakáskiadási piacot egy átalányadóval rendeznék, amivel a kiadó fél is kiszabadulhatna a szürkegazdaságból. Ettől a szektor kifehéredését várnák.

Harmadrészt az albérletpiacon túlreprezentált felsőoktatási hallgatóknak is könnyítenék a helyzetét azzal, hogy megemelnék az évek óta stagnáló ösztöndíjakat. A képviselő szerint látható, hogy nem éppen egészséges piaci folyamatok zajlanak akkor, amikor a felvételi időszakot követően az albérleti árak egy hónapon belül 10 százalékkal emelkednek. Az ösztöndíjak hiányában vagy az alacsony ösztöndíjak mellett a diákok csak munkavállalással vagy a családra támaszkodva tudják megoldani lakhatásukat. Ez a nehézség és kiszolgáltatottság pedig növelheti a kivándorlási szándékot is.

sss
2019. június 25. | 19:33
""
sss
2019. június 25. | 14:28
Balogh István Szilveszter
sss
2019. június 25. | 19:33
""
sss
2019. június 25. | 14:28
Balogh István Szilveszter
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Eszes Ádám

Friss

sss
2019. június 25. | 17:59
Az elnök szerint pártja nem dughatja homokba a fejét.
sss
2019. június 25. | 11:28
Tíz- és százmilliós profitot zsebelhetett be a Fidesz-közeliként elkönyvelt zenészek közül Nagy Feró, Ákos és Mága Zoltán is.
sss
2019. június 25. | 11:13
A miniszter szerint a kormánynak nem érdeke az a lejáratás, amit egyébként a kormánymédia indított el.
sss
2019. június 25. | 10:06
A kaszinókoncessziók kiváltságos birtokosai minden eddiginél nagyobb, 4,6 milliárd forintos ajándékot kaptak a kormánytól.