Minél előbb be kell avatkozni az albérletpiacon

Halaszthatatlan az albérletpiac helyzetének rendezése. Elfogadhatatlan, hogy egy egyetemistának 100-150 ezer forintnyi kiadást jelent a lakhatása -  mondta Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Halaszthatatlan a feladat az albérletpiacon. A Jobbik elképeszőnek tarja, hogy a kormányzat továbbra sem lép ezügyben, ezzel rettenetes helyzetbe hozva a magyar fiatalokat, középkorúkat és idősebbeket egyaránt - fogalmazott a képviselő.

Z. Kárpát Dániel felvázolta pártja a problémára kidolgozott javaslatcsomagát, ami három pilléren alapszik.

Egyrészről egy állami hátterű bérlakásépítési programot szeretnének kivitelezni, amely javaslatuk már a 2014-es választási programjukban is szerepelt. Mivel a statsztikák szerint a budapesti és a nagyvárosi kiadó lakások piaca heterogén, a hiányövezetekre kellene koncentrálni és ott felhúzni ezeket az épületeket, akár a közmunkaprogramban dolgozók bevonásával.

Másrészt azonnal szabályoznák az online lakás- és szobakiadó rendszert, ahol elképesztő visszáságokkal lehet találkozni. Az online lakáskiadási piacot egy átalányadóval rendeznék, amivel a kiadó fél is kiszabadulhatna a szürkegazdaságból. Ettől a szektor kifehéredését várnák.

Harmadrészt az albérletpiacon túlreprezentált felsőoktatási hallgatóknak is könnyítenék a helyzetét azzal, hogy megemelnék az évek óta stagnáló ösztöndíjakat. A képviselő szerint látható, hogy nem éppen egészséges piaci folyamatok zajlanak akkor, amikor a felvételi időszakot követően az albérleti árak egy hónapon belül 10 százalékkal emelkednek. Az ösztöndíjak hiányában vagy az alacsony ösztöndíjak mellett a diákok csak munkavállalással vagy a családra támaszkodva tudják megoldani lakhatásukat. Ez a nehézség és kiszolgáltatottság pedig növelheti a kivándorlási szándékot is.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
sss
2019. április 18. | 12:35
A táncegyüttes menedzsmentje cáfolja a sajtóértesüléseket.
sss
2019. április 18. | 09:34
Az utolsó percig kérdéses volt a továbbjutás sorsa.

Érdekes, amióta bevezették a videobírót, mintha kiegyensúlyozottabb lenne a labdarúgás. Évek óta tendencia, hogy a (marketing és piaci szempontból) jobban csengő csapatok javára gyakrabban tévednek a játékvezetők. Amióta viszont a VAR (video assistant referee) létezik, azóta az ún. kiscsapatoknak is több esélye van labdába rúgni. Az e heti Bajnokok Ligája mérkőzések után, ha nem lett volna a technológiai segítség, akkor most, nem Ajax - Tottenham, hanem Manchester City - Juventus elődöntőt rendeznének a Bajnokok Ligájában. Ehhez hozzávehetjük azt is, hogy a Foci-Vb-n is már alkalmazott videobírónak köszönhetően Horvátország is el tudott jutni a döntőig, míg ha a bírón múlott volna, akkor nem horvát-francia, hanem angol-francia döntőt rendeztek volna.

Lehet mégis csak jobb, ha a technológiára bízzuk a futballt, és nem az emberi szubjektivitásra, ha igazságos döntéseket akarunk.