Felértékelődtek a cigányok a kormány gyűlöletkampánya miatt

"Van a Soros, vannak a migránsok és csak utánuk a jönnek a cigányok."

Cserdi polgármestere, Bogdán László Kálmán Olgánál járt csütörtök este a Hír Tv-ben. Felütésként Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterének tusnádfürdői beszéde került szóba, miszerint még "nem eldöntött kérdés a kormány és a magyar közösségek számára, hogy a határon túli, magyarul beszélő cigányság erőforrás vagy tehertétel".

Ez már csak azét is érdekes, mert nagyon úgy tűnik, hogy nem csak a határon túli, de a határon belüli romakérdéshez is így viszonyul a kormány. Bogdán szerint többet kellene foglalkozni a romákkal, nem csak a táblázatokban jól mutató programokat indítani, amit aztán még szét is lopnak.

Pedig nem folytatható az elmúlt 27 év politikája, ahol cigánytelepeket vagy cigány utcákat hoztak létre, megpróbálva így kizárni, eltüntetni szem elől a problémát. Most viszont ott van a rengeteg tizenéves roma, akiket egyszerűen nem tud kezelni a rendszer.

Nehéz tenni a támogatásokat lenyúló, ezzel a sztereotípiákat csak megerősítő roma vezetőkkel szemben is, akiknek ténykedése miatt például őt magát is rossz színben tüntetik fel. Sokan vonják kérdőre Bogdánt is Farkas Flórián miatt, hogy miért nem csinálnak már valamit.

"Én erre azt szoktam válaszolni, hogy azok, akik a Fideszre szavaztak, miért nem csinálnak valamit?"

A cserdi polgármester szerint nem segélyeket kellene osztogatni, meg plusz pontokat az egyetemi felvételin, hanem a munkáltatókat kéne valamilyen formában ösztönözni arra, hogy ha meghallják az Orsós nevet, ne teljesen be hirtelen a meghirdetett állás.

Személyes tapasztalatai alapján azt gondolja, hogy a cigány közül is egyre többen jönnek rá arra, hogy a közmunka és a segély nem lehet opció a gyerekeiknek és kezd eltűnni az a nézet is, hogy "ahol öt gyerek elfér, ott elfér még egy hatodik is". Ezek reményre adhatnak okot, ha egy jó politikai program is társul melléjük.

Arra a kérdésre, hogy a kormány migránsellenes politikája visszaüt-e a magyarországi cigányságra Bogdán azt felelte

"most többet érek egy migránsnál...Magyarországon most nem engem kell a legjobban utálni. Van a Soros, vannak a migránsok és csak utánuk jönnek a cigányok."

Azonban azt tragédiának tartja, hogy ennek egy gyűlöletkeltő kampány volt az ára, és tisztában van vele, hogy a plakátokon az arcok és az ellenségképek bármikor kicserélhetők.